Mannen vaccinerades mot covid-19 i februari 2022. Vaccinet som användes, Moderna Spikevax, hade bara några månader tidigare stoppats för användning på patienter födda 1991 eller senare, något som bland annat Läkartidningen skrev om.

Detta eftersom analyser pekat mot ett samband mellan vaccinet och en något ökad risk för hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäcksinflammation (perikardit), framför allt hos pojkar och unga män.

Tre veckor efter vaccineringen avled mannen plötsligt. Rättsmedicinalverket kunde inte säkert fastslå orsaken bakom dödsfallet, men Region Värmland, där vaccinationen skett, lex Maria-anmälde dödsfallet som en potentiell vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Regionen menade bland annat att det funnits oklarheter kring hur åldersgränsen kring vaccinet skulle tolkas.

Nu är Ivo klar med sin utredning, rapporterar SVT Nyheter Värmland. Man kritiserar Region Värmland för att inte ha säkerställt att rätt information nått vaccinerande personal, samt att personalen inte haft rätt kompetens.

Region Värmlands chefläkare Clas Lundgren säger till SVT att man tar till sig kritiken, men hänvisar till att situationen som rådde vid vaccinationstillfället var svår.

– Jag skulle vilja säga att detta var en kaotisk tid vad gäller vaccinationer och att de ansvariga för vaccinationen verkligen har ansträngt sig för att det ska bli rätt. I efterhand kan man säga att det alltid finns saker att förbättra, men man får lov att sätta det i relation till den situationen som var då vad gällde covid och vaccinationerna.

Läs mer:
Lex Maria-anmälan efter otydlig åldersgräns för Modernas vaccin