I förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att ett fall av den nya mpox-varianten klad I har upptäckts i Sverige, vilket är det första fallet utanför Afrika. Men eftersom regionerna byggde upp beredskap för smittan redan i samband med att mpox klad II spreds i Sverige 2022 finns rutinerna kvar, menade flera smittskyddsläkare som Läkartidningen var i kontakt med under fredagen.

– Vi är förberedda och har arbetat med detta under två års tid, sa Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, där den smittade har sökt vård.

Sedan dess har Folkhälsomyndigheten gått ut med nya rekommendationer för den som reser till eller från områden där smittspridning förekommer. Det finns även en rekommendation för vilka som bör vaccinera sig mot mpox.

Men statsepidemiolog Magnus Gisslén bedömer risken för en omfattande spridning i Sverige som låg. Däremot är det inte omöjligt med fler importfall.

– Då är det viktigt att vi snabbt kan upptäcka och omhänderta de personerna enligt konstens alla regler. Samtidigt är situationen på afrikanska kontinenten bekymmersam. Vi följer situationen noga och förbereder oss också för ett utbrott i Sverige även om det inte är speciellt troligt. Vi har ett tätt samarbete med andra länder, inklusive ECDC och WHO och också med svenska myndigheter, säger han till Aftonbladet.

På Venhälsan i Stockholm, vars målgrupp är transpersoner och män som har sex med män, har det varit högt söktryck sedan nyheten om det första svenska fallet kom. Väntetiden för att vaccineras mot mpox har ökat till över en månad, rapporterar P4 Stockholm.

– När jag kom till jobbet på fredagsmorgonen var det femtio personer som hade hört av sig och ville bli kontaktade – och det tillkom fler under dagen, säger överläkare Finn Filén till P4 Stockholm.

Konsekvensen kan bli att patienter som söker vård på mottagningen för behandling av hiv eller som vill testa sig för könssjukdomar kan behöva vänta längre.

– Andra planerade patientbesök kanske måste skjutas lite fram på tiden. Det får vi se de kommande veckorna, säger Finn Filén.

Läs också:
Mpox 2022 gör smittskyddsläkare i Sverige trygga med rutiner
Fall av »nya« mpox konstaterat i Sverige – första utanför Afrika
WHO: Mpox nu en global hälsokris
Mpox skapar hälsonödläge i Afrika
Mpox-utbrott kan bli klassat som ett internationellt hälsonödläge
Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att säkra tillgång till vaccin mot mpox
Utbrott av mpox i Stockholm