Effekterna av regeringssatsningarna på ökad tillgänglighet inom psykiatrin har hittills lyst med sin frånvaro, och köerna är på många håll långa. Det är bakgrunden till att regeringen nu väljer ett annat spår än tidigare. För trots »omfattande stöd« har tillgängligheten till psykiatrin sjunkit över tid, sa socialminister Jakob Forssmed (KD) under en pressträff på måndagen.

– Det här visar att tillgänglighet inte enbart är en fråga om resurser utan också om hur resurserna används.

Enligt statistik från Sveriges Kommuner och regioner, SKR, genomförde helårsanställda inom barn- och ungdomspsykiatrin i genomsnitt 1,3 patientbesök per dag förra året. Många andra arbetsuppgifter gör att personalen inte kommer i gång med behandlingar och insatser, menade Jakob Forssmed.

– Många pekar på hur man arbetar. Man sitter i många omfattande och tidsödande behandlingskonferenser. Man talar om patienter, inte med patienter och patienters familj.

En förändring är nödvändig, menade Jakob Forssmed.

– För mig är det uppenbart att förmågan till förändring behöver stärkas så att fler barn kan få vård och behandling i tid. Lika uppenbart är det att det är ineffektivt om varje klinik eller verksamhet ska behöva uppfinna sitt eget hjul.

Därför vill regeringen inrätta nationella utvecklingsteam, eller »ett slags insatsgrupp«, som Jakob Forssmed kallade det. De ska erbjuda ett verksamhetsnära stöd, samt fånga upp och sprida goda exempel.

– Vad kan det då handla om rent konkret? frågade Jakob Forssmed retoriskt innan han svarade:

– Hur skapar man bra och tydliga processer från första besöket fram till utfall av insatserna? Hur drar man lärdom av de som har långt högre siffror när det gäller patientmöten än de man har i den egna verksamheten?

Socialstyrelsen får nu i uppdrag att kartlägga behoven mer noggrant, liksom att utforma hur stödet ska se ut för att ge största möjliga effekt. Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars nästa år.

Läs också:
Region Stockholm öppnar en ny nationell stödlinje för psykisk ohälsa
Socialministern: Undervisa alla skolbarn i Sverige i psykisk hälsa