Christophe Pedroletti tillträder tjänsten som sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset den 1 oktober, enligt ett pressmeddelande från Region Stockholm.

Han efterträder Patrik Rossi, som varit tillförordnad sjukhusdirektör efter Björn Zoëga, som lämnade posten i början av året.

– Det känns hedrande och ansvarsfullt att utses till sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset. Karolinska representerar bland det bästa vi har i Sverige, sjukhuset står för innovation och forskning som ligger i framkant. Karolinska är motorn i det stora förändringsarbete som svensk sjukvård just nu genomgår. Sen ska det bli fantastiskt roligt att få komma tillbaka till Karolinska som tidigare medarbetare, säger Christophe Pedroletti i ett uttalande.

Christophe Pedroletti är i dag vd för Danderyds sjukhus, och har tidigare haft samma post på Södertälje sjukhus. Han har även varit chef för barnmedicinska akuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– Christophe Pedroletti har den erfarenhet och den kompetens som krävs för det här komplexa och mycket viktiga uppdraget. Han har en mer än 20-årig bakgrund inom universitetssjukvården och har bidragit till att utveckla nya metoder som gjort skillnad för många patienter. Christophe har också varit starkt bidragande till att stärka vårt samarbete inom hela den egenägda vården i regionen, säger Mikael Ohrling, sjukvårdsdirektör i Region Stockholm i uttalandet.

I maj tillträdde Corinne Pedroletti, syster till Christophe Pedroletti, tjänsten som temachef för kvinnohälsa och hälsoprofessioner vid Karolinska universitetssjukhuset. Enligt dagens pressmeddelande kommer hon nu att gå vidare till andra »ledande uppdrag« inom Region Stockholm, för att undvika en jävsituation.

Styrelsen för Danderyds sjukhus föreslår att Erik Sköldenberg, i dag produktionsdirektör, blir ny vd för sjukhuset till dess att en ny ordinarie vd är rekryterad.

Läs också:
Corinne Pedroletti lämnar jobbet som temachef för att undvika jäv