I går meddelades att det blir Christophe Pedroletti, i dag vd på Danderyds sjukhus, som tar över tjänsten som sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset. Pedroletti, som är specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin samt specialist i barnallergologi, tillträder tjänsten den 1 oktober.

Han säger till Läkartidningen att han blev glad när han blev uppmanad att anta utmaningen, men att det krävdes noggrant övervägande innan han beslutade sig för att tacka ja.

– Sådana här uppdrag kräver noggranna överväganden kring om man verkligen är rätt person, men jag blev övertygad om att det var så. Det är ju faktiskt så att längst under mitt arbetsliv har jag varit på Karolinska, i tolv år, så det är lite som att komma hem. Det känns väldigt roligt.

Hur spelade den turbulens som har varit på Karolinska senaste tiden in i ditt beslut?  

– Att det kan uppstå turbulens på arbetsplatser i olika situationer, så är det, och det är en del av ledaruppdraget att ta i sådant. Det kändes väldigt viktigt för mig att om man uppfattar att jag är rätt i den här situationen som sjukhuset befinner sig i, då vill jag anta utmaningen. Det fick mig att inte tvivla. Det kändes snarare motiverande. Jag känner att jag kan göra skillnad.

Har du redan nu några tankar om vad Karolinska behöver för att återfå stabilitet?

– Nej, bara i generella ordalag. Jag kan konstatera att det finns en förtroendeklyfta som är väldigt utbredd, även om den inte behöver finnas överallt. Den har tagit sig olika uttryck, och det är inte bra. Vi måste samla kraft och arbeta tillsammans för patienternas bästa. Det uppstår alltid svårigheter längs med vägen, så är det på Karolinska och så är det på andra arbetsplatser, det måste man hantera. Fokus på verksamheten, det har alltid varit min ledstjärna. På det sättet ska vi få en bra vård för patienterna och en bra arbetsplats för våra medarbetare.

Vad tänker du om att din syster, Corinne Pedroletti, nu behöver lämna sin tjänst som temachef efter bara några månader, särskilt med tanke på turbulensen som varit på just kvinnohälsa? 

– Det är olyckligt att vi behöver ta de här hänsynen kring jäv, men det går före. Vi måste agera korrekt och får inte försätta oss i risker. Både Corinne och jag ser det på det sättet att det är verksamhetens behov som går före, vi är inte större än verksamheten. Beslutsfattare har gjort bedömningen att det här är det bästa för Karolinska. Vi är båda ödmjuka inför det. Sedan är det så att Corinne är en fantastisk ledare och jag är övertygad och jätteglad att Region Stockholm kommer att använda henne i olika ledaruppdrag framgent.

Har du någon vision av hur Karolinska ska vara med dig som chef?

– Den grundläggande målbilden är att vi ska bedriva vård, forskning, innovation och utbildning av hög kvalitet inom de ekonomiska ramarna som är satta. Och att vi ska vara en arbetsplats att längta till.

Läs mer:
Christophe Pedroletti ny direktör för Karolinska universitetssjukhuset
Corinne Pedroletti lämnar jobbet som temachef för att undvika jäv