SKR anser att den tidsplan och de tekniska krav som ställs på regionerna för att fullt ut kunna ansluta sina system till NLL är tidsmässigt orimliga. En alltför snabb nedstängning av nuvarande system riskerar att påverka läkemedelsanvändningen och i förlängningen patientsäkerheten negativt. Det innebär också onödiga investeringskostnader för regionerna, skriver de i sin hemställan.

Johan Kaarme, chef för SKR:s vård- och omsorgsavdelning.
Johan Kaarme, chef för SKR:s vård- och omsorgsavdelning. Foto: SKR

– Vi ser en klar risk för störningar i läkemedelsanvändningen, med stora patientsäkerhetsrisker som följd, om anslutningen till läkemedelslistan inte sker i takt med förutsättningarna ute i landet, säger Johan Kaarme, chef för SKR:s vård- och omsorgsavdelning, på SKR:s webbplats.

NLL är ett register över patienters förskrivna och uthämtade läkemedel. Arbetet med registret samordnas av E-hälsomyndigheten och regleras av lagen om nationell läkemedelslista från 2018. Tanken är att registret ska göra att hälso- och sjukvården, apoteken och patienten får tillgång till samma information. Den bortre tidsgränsen, då alla regioner och apotek skulle vara anslutna till NLL sköts fram under våren 2023, sedan bland annat SKR och Läkarförbundet varnat för att deadline, som då var 1 maj 2023, skulle bli för snäv. Nu är den bortre tidsgränsen när alla aktörer ska vara anslutna till NLL den 1 december 2025. 

Läs även:
Chefläkare varnar för stora risker med läkemedellistan
Hoppfullt om läkemedelslistan efter departementsmöte
Läkarnätverk nöjt med nytt beslut om nationella läkemedelslistan
Senarelagd läkemedelslista kostar 100 miljoner – regioner kan få betala
Läkamedelslistan skjuts fram