Kartläggningen är en del av det uppdrag som hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm fick i budgeten 2023 att ta fram en plan för att regionen skulle ha vårdplatser som möter vårdbehovet.

Enligt Socialstyrelsens beräkningar har Region Stockholm behov av 4 175 tillgängliga vårdplatser på kort sikt och 3 110 disponibla vårdplatser på medellång sikt inom den somatiska sjukvården. När det gäller intensivvården anser Socialstyrelsen att regionen har behov av 95,6 disponibla vårdplatser på kort sikt och 99,9 disponibla vårdplatser på medellång sikt.

Kartläggningen visar att Region Stockholm under 2022 och 2023 hade ett genomsnitt på runt 4 000 disponibla vårdplatser inom den somatiska vården, med en planerad ökning under 2024 till cirka 4 200 platser. Beläggningsgraden har varit högre än riktvärdet, men planeras enligt rapporten att i år ligga i linje. Annat är det med intensivvården. Där är antalet disponibla vårdplatser lägre, och den genomsnittliga beläggningsgraden högre, än Socialstyrelsens riktvärde.

Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd, är inte nöjd.

– Det här säger mig att det är för små marginaler inom sjukvården, särskilt på intensivvårdssidan. Det tar vi i regionstyrelsen på stort allvar. Vi behöver en bra kapacitet i vardagen för att ha en bra beredskap i händelse av en kris, säger hon till Läkartidningen.

För att öka kapaciteten behövs insatser på såväl regional som nationell nivå, säger Talla Alkurdi.

– Vi får inte glömma att vi befinner oss i en nationell sjukvårdskris. Vi gör det vi kan från regionalt håll för att lägga skyddslock över sjukvården, för att undvika varsel av vårdpersonal. Men vi skulle behöva draghjälp från nationellt håll. Man talar gärna från regeringens sida om att mycket inom sjukvården behöver bli bättre, men man gör något annat genom att inte skjuta till de medel som behövs.

Rapporten pekar också på svårigheter att få snabb överblick över vårdplatsläget i regionen. Man ska därför inrätta en ny tjänst för detta, berättar Talla Alkurdi.

– Vi saknar möjligheterna att få en korrekt och löpande bild av läget. Det är inte acceptabelt. Om vi ska bygga ut sjukvården behöver vi rätt verktyg för att veta hur läget faktiskt är.