För att snabbt och enkelt kunna tolka resultat av laboratorieundersökningar bör analysresultaten presenteras i en logisk följd. Resultat som tolkas tillsammans i det diagnostiska pusslet bör dessutom presenteras tillsammans i det elektroniska beställnings- och svarssystemets resultatvy. Det saknas fortfarande en nationell eller internationell standard för presentationsordning av analysresultat, men i avvaktan på en sådan kan en nationell harmonisering av presentationsordningen underlätta inom svensk sjukvård. Vi föreslår att laboratorieresultat även i elektroniska patientjournaler presenteras i den ordning som kommer att tillämpas för laboratorieresultat i den nationella patientöversikten (NPÖ) och 1177-journaler med start hösten 2024 [1].

Laboratoriemedicinska analysresultat är centrala i sjukvården, och läkare måste på kort tid kunna granska och tolka stora mängder information. Laboratorierna har ansvar för att presentera resultaten så att svarsmottagaren enkelt kan tolka dem, såväl i akuta situationer som vid komplex sjukdoms- och analysbild. Detta underlättas om presentationsordningen är logisk och därtill nationellt samstämmig, så att sjukvårdspersonal känner igen sig oavsett sjukhus, region eller analyserande laboratorium.

Equalis har i samarbete med Inera arbetat fram presentationsordningen för den kumulativa listan i NPÖ [1]. Analyserna är indelade i grupper som »Hematologi, inflammation«, »Njure, elektrolyter«, »Metabolism, hjärta« med flera. Inom varje grupp presenteras analyserna efter klinisk vikt, och de analyser som tolkas ihop presenteras tillsammans, exempelvis sådana som rör diabetesdiagnostik (glukos, HbA1c, GAD65-ak och C-peptid) och kalcium (kalcium, kalciumjon, PTH, D-vitamin och albumin). Vissa analyser skulle kunna placeras inom flera grupper beroende på tillämpning, men i dessa fall har placeringen baserats på uppskattad huvudanvändning. Ett exempel är laktatdehydrogenas, som placerats i gruppen »Hematologi, inflammation« som hemolysmarkör, alltså inte som tumörmarkör. Vidare är alkaliskt fosfatas placerat i gruppen »Mage, tarm« som gallgångsmarkör och inte som benomsättningsmarkör. Den viktiga gruppen »Blodgas« hamnar långt ned i NPÖ-labblistan. Tanken är att blodgas besvaras snabbt och därmed presenteras tydligt i kumulativa svarsvyer, innan andra laboratoriesvar »knuffar ned« de omfattande blodgasresultaten, som ofta upptar en stor del av svarsvyn. Equalis NPU-grupp [2] tar tacksamt emot nyetablerade analyser för införande på lämplig plats i presentationsordningen.

Vi tror att en del av de presentationsordningar för analysresultat som används i dagsläget kan vara kliniskt ogenomtänkta och snarare följer laboratoriernas logik baserad på analysinstrument eller ansvar, och att ordningen varierar mycket mellan olika regioner och laboratorier. Equalis NPÖ-labblista är genomarbetad av kompetens från invärtesmedicin, klinisk kemi och immunologi. Mikrobiologi är för närvarande en egen grupp i listan utan genomarbetad presentationsordning, men en nystartad nationell arbetsgrupp inom Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård kommer att se över detta [3].

Vi är medvetna om att det kan finnas tekniska svårigheter med att presentera resultat i elektroniska beställnings- och svarssystem när de kommer från olika laboratoriers IT-system och olika laboratoriespecialiteter. Vi tror dock att ett successivt införande av en nationellt harmoniserad presentationsordning kan underlätta det kliniska arbetet inom svensk sjukvård.  Ett exempel är införandet av journalsystemet Cosmic i de nio SUSSA-regionerna, där rekommendationen är att tillämpa presentationsordning enligt Equalis NPÖ-labblista åtminstone inom klinisk kemi. Detta är också i enlighet med rekommendationer för den postanalytiska fasen från Svensk förening för klinisk kemi [4]. En harmoniserad presentationsordning står inte i motsats till önskemål om att den enskilda svarsmottagande läkaren kan anpassa sin egen ordning.

Grupper i Equalis NPÖ-labblista

PresentationsordningGrupper
1Hematologi, inflammation
2Njure, elektrolyter
3Mage, tarm
4Metabolism, hjärta
5Koagulation
6Endokrinologi
7Graviditet
8Skade-, tumörmarkörer
9Läkemedel, droger
10Neurologi
11Diverse kroppsvätskor
12Blodgas
13Medfödda metabola sjukdomar
14Kroppsmått
15Övrigt
16Immunologi
17Cellulär immunologi
18Allergi, överkänslighet
19Mikrobiologi