De senaste åren har förlossningsvården i Region Dalarna fått fina omdömen i graviditetsenkäten, som SKR gör varje år bland gravida och nyförlösta. I årets enkät, som presenterades i juli, sade nio av tio kvinnor i Dalarna att de känner sig trygga med förlossningsvården. Lika stor andel skulle rekommendera sin mödrahälsovård och förlossningsvård till någon annan.

Emelie Sternö. Foto: Region Dalarna

Inom ett område finns det dock saker att förbättra, visar enkäten: vården efter förlossning. Till exempel svarar 22 procent av kvinnorna i Dalarna som upplevt fysiska besvär efter förlossning, att de inte vet var de ska vända sig för att söka vård.

Detta vill regionen nu råda bot på, genom att starta en särskild postpartum-mottagning.

– Vi har sett ett behov utifrån resultatet i graviditetsenkäten år efter år. Kvinnorna är överlag nöjda med förlossningsvården, men i eftervården finns förbättringspotential, säger Emelie Sternö, överläkare och verksamhetschef kvinnosjukvården i Region Dalarna.

Målet är att den nya mottagningen, som ska ligga i Falun, ska göra det enklare för kvinnor som upplever besvär att söka vård, säger Emelie Sternö.

– Det här är en tid i livet som ofta innebär en stor omställning. Att då behöva ringa runt och leta efter rätt vård kan vara frustrerande. Vi vill skapa en lättillgängligare vård, så att patienterna får en tryggare postpartum-tid. Det är i sig ingen ny vård vi ska erbjuda, utan bara samla det till en mottagning. Så att man bara behöver ringa ett samtal, i stället för tre.

Arbetet med den nya mottagningen pågår just nu, så alla detaljer är inte utarbetade ännu, säger Emelie Sternö.

– Det är mycket praktiskt som ska lösas, som lokaler och scheman. Men vi hoppas att kunna komma i gång senare i höst eller som senast i början av 2025.