I maj fattade styrelsen i Region Uppsala ett mycket uppmärksammat beslut om en rad förändringar inom förlossningsvården i regionen. Den del som väckte mest reaktioner var att regionen ska börja finansiera hemförlossningar i vissa fall samt införa en barnmorskeledd förlossningsenhet, senast under 2026.

Detta väckte kraftiga protester hos såväl den politiska oppositionen som hos läkare inom en rad olika discipliner, som bland annat ansåg att riskerna för både mamma och barn är alltför outredda vid den typen av förlossningsverksamheter.

I juni överklagades dessa beslut till förvaltningsrätten. Bakom överklagan stod en grupp läkare och en barnmorska, tillika professor emeritus, vilket Läkartidningen rapporterade om.

I sin begäran om laglighetsprövning skriver de bland annat att besluten strider mot både hälso- och sjukvårdslagen, patientsäkerhetslagen och FN:s barnkonvention, och att det saknas tydligt forskningsunderlag kring hemförlossningar.

Nu har Region Uppsala svarat på överklagan. Regionens jurist menar där att besluten är inriktningsbeslut och därmed första steget i en längre process. Därför, menar regionen, bör överklagan i första hand avvisas.

I andra hand anser regionens jurist att kraven för ett upphävande av besluten enligt kommunallagen inte är uppfyllda, och att överklagandet därför bör avslås.

Även gruppen som överklagat besluten har svarat Förvaltningsrätten. De menar att besluten knappast kan ses som inriktningsbeslut, dels på grund av formuleringen att hemförlossningar och barnmorskeledd förlossningsenhet »ska införas senast under 2026«, dels eftersom de är resultat av ett tidigare inriktningsbeslut som fattades i och med den fastställda regionplanen och budgeten för år 2023.

Man tillbakavisar också regionens syn på att man inte visat hur besluten strider mot viktiga lagar, och därför inte uppfyller kommunallagens krav för upphävande.

Läs mer:
Läkare vill att Region Uppsalas beslut om hemförlossningar rivs upp