Ett stort sparpaket på 500 miljoner kronor tynger Region Värmland. Exakt hur många anställda som behöver plockas bort från organisationen för att man ska lyckas få rätsida på ekonomin har det kommit olika bud om. Inledningsvis talades det om att motsvarande 750 medarbetare behövde lämna, senare sjönk den siffran till 500. Många av tjänsterna har försvunnit i och med regionens anställningsstopp, som gjort att luckor efter uppsägningar eller pensionsavgångar inte har fyllts.

Omställningen till den nya och snävare kostymen har skett i flera etapper, där den första rörde en minskning av motsvarande 130 tjänster, såsom administratörer och handläggare. Den andra etappen rörde en neddragning av motsvarande 370 tjänster inom övriga yrkesgrupper, inklusive vårdadministratörer. I denna andra etapp har man fortfarande inte lyckats lösa ut 120 av tjänsterna.

– Det är möjligt att det mesta går att lösa ut via naturlig omsättning, men jag har fått ett uppdrag av regionstyrelsen att det ska vara färdigt vid årsskiftet och då är tiden för den naturliga omsättningen begränsad, säger regiondirektör Peter Bäckstrand till Läkartidningen.

Ett varsel på 100 tjänster ligger sedan tidigare, men Peter Bäckstrand betonar att det aldrig lagts på några specifika personer. Nu ser man dock att det kan behöva bli tal om uppsägningar. Organisationen behöver alltså krympas med 120 tjänster som det »inte finns någon plan för – och det måste vi ta fram, här och nu«, enligt Peter Bäckstrand. Därför har hälso- och sjukvårdsledningen fått i uppdrag att snarast hitta de 120 tjänsterna.

Hittills har regionen försökt att omplacera medarbetare för att undvika uppsägningar.

– Nu är vi vid en sådan punkt att vi är närmare uppsägningar än vi någonsin har varit. Man har lagt ett pussel, nu närmar vi oss en gräns när det kanske inte är möjligt längre, sa Peter Bäckstrand under pressträffen.

På Läkartidningens fråga om huruvida läkare kan komma att sägas upp svarar Peter Bäckstrand att han inte tror det. Sedan pandemin har organisationen vuxit med 750 tjänster, en ökning som man nu vill rulla tillbaka.

– Men ökningen har inte skett inom läkarkåren. Jag kan inte utesluta uppsägning av någon eller några enstaka läkare, men jag ser inte att det kommer vara några volymer att tala om inom den kategorin, säger han.

Fackliga förhandlingar pågår och i slutet på oktober väntas berörd personal få info om eventuell uppsägning, rapporterar TT.

Läs också:
Varsel på 100 tjänster i Värmland
Nästa steg i neddragningarna i Värmland: 370 tjänster ska bort
Värmland presenterar de första 130 av 750 tjänsterna som ska bort
Beslut fattat i Region Värmland: neddragning med 750 anställda