En vårdcentral i Skåne stängs från och med onsdagen efter att regionens kontroll visat att drygt 240 patienter felaktigt har listats på vårdcentralen. I samtliga fall saknas valblanketter eller samtycke, skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Utöver att det finns en ekonomisk vinning i detta har man listat om patienter som inte gett sitt godkännande. Det är helt oacceptabelt, säger primärvårdsnämndens ordförande, Lisa Flinth (L), som fattat beslutet att verksamheten måste slå igen.

Vårdcentralens vd säger dock till Läkartidningen att hen inte har någon aning om vad som gått snett.

– Vi vet inte hur de har kommit in i systemet.

Enligt vd:n kan det i flera fall röra sig om rena felskrivningar, där patienter på grund av språkförbistringar fyllt i blanketterna på fel sätt.

Men Helsingborgs Dagblad har pratat med en patient som fick hem ett brev om att han bytt vårdcentral – utan att han själv valt att lista om sig. Han valde därför att polisanmäla händelsen. Även från regionens sida väntas en polisanmälan.

Vd:n välkomnar en polisutredning för att gå till botten med det inträffade. Utan avtal med regionen kommer bolaget att gå i konkurs.

– Jag önskar bara få svar, säger vd:n.