Flera verksamheter och system inom Region Värmland använder leverantören för att skicka sms, bland annat hälso- och sjukvården. 

Intrånget och personuppgiftsincidenten har anmälts till Polisen och Integritetsskyddsmyndigheten, IMY. Nu ska regionen och berörda leverantörer utreda omfattningen, vilken information som kan ha läckt och vilka konsekvenser läckan kan få, enligt Region Värmlands pressmeddelande.

– Vi vet inte i dagsläget hur många registrerade personer som är berörda. Det är något vi kartlägger just nu, säger Matilda Eng, dataskyddsombud, Region Värmland, till Läkartidningen.

Regionen skriver i sin anmälan till IMY att bland annat patienter och personer med skyddade personuppgifter kan vara drabbade och att registrerade personuppgifter om bland annat hälsa kan ha läckt.

– Vi vill inte utesluta något innan vi vet säkert, säger Matilda Eng.

Enligt leverantören handlar det främst om personuppgifter i form av mobilnummer och innehåll i sms-utskick, skriver regionen.

– Vi kommer att följa upp detta noga och parallellt också påbörja ett arbete med vår leverantör för att säkerställa att detta inte sker igen, säger Linda Albertsson, informationssäkerhetsstrateg, Region Värmland, i pressmeddelandet.

Nu uppmanar Region Värmland till ökad vaksamhet för om de läckta uppgifterna skulle användas vid bluff-sms och blufftelefonsamtal.