– De flesta tillfrisknar inom en vecka utan behandling, oavsett orsak till infektionen – men det är viktigt att tidigt uppmärksamma tecken på allvarlig infektion, säger Maria Furberg, infektionsläkare och utredare vid Läkemedelsverket i ett pressmeddelande om de nya rekommendationerna.

I rekommendationerna står även att om patienter visar tecken på allvarlig infektion, symtom som allmänpåverkan, andnings- eller sväljsvårigheter, diarré eller kräkningar, så ska de remitteras akut till sjukhus.

För övriga patienter som uppfyller minst tre centorkriterier (feber över 38,5 grader, svullna eller ömmande lymfkörtlar i käkvinklarna, frånvaro av hosta samt beläggningar på tonsillerna) kan ett snabbtest för grupp-A-streptokocker (GAS) användas. Är testet positivt så rekommenderar Läkemedelsverket antibiotikabehandling.

– Om vården anser det nödvändigt att behandla så är vår rekommendation att erbjuda patienten fem eller tio dagars behandling, säger Maria Furberg, infektionsläkare och utredare vid Läkemedelsverket i pressmeddelandet.

Läkemedelverkets nya behandlingsrekommendationen gäller i normalläge. Just nu är situationen dock speciell, eftersom det förekommer ovanligt många infektioner orsakade av grupp A-streptokocker (GAS). I somras gick Folkhälsomyndigheten ut med kompletterande rekommendationer, som fortfarande ska tillämpas. De betonar att tidig upptäckt är särskilt viktig just nu, eftersom det förekommer ovanligt många fall av halsfluss.

Läkemedelsverkets rekommendation för antibotikabehandling av halsfluss

  • I övrigt friska vuxna och barn över 6 år kan behandlas med penicillin V i fem dagar med fyra doser dagligen.
  • Alternativet är gängse behandling på tio dagar med tre doser dagligen.

Läs Läkemedelsverket fullständiga rekommendationer på myndighetens webbplats.

Källa: Läkemedelsverket