Kunskapsstödet har varit efterlängtat eftersom inte så många läkare har fått tillräcklig utbildning om postcovid, säger specialisten i allmänmedicin, tillika föreningens talesperson, i en intervju med Sveriges Radio Ekot. Men när stödet kom, väckte det frågor.
– Det ena problemet är att det inte står tillräckligt tydligt i kunskapsstödet om olika tillstånd. Och det andra är att det som står i kunskapsstödet ibland är helt fel.
Ett sådant fel, enligt covidföreningen, är uppmuntran till motion.
I kunskapsstödet står att »i behandlingen och rehabiliteringen behöver man utgå från patientens individuella funktions- och aktivitetsnivå och arbeta stegvis för att öka denna«.
Svenska covidföreningen framhåller dock att bland andra Världshälsoorganisationen WHO pekar på att fysisk ansträngning kan förvärra situationen för vissa postcovidpatienter.
– Om en läkare på en vårdcentral i all välmening ger de här råden, så riskerar det att leda till en vårdskada, säger Lisa Norén.
Men Socialstyrelsen menar att det inte finns tillräckligt stöd i forskningen för att avråda från träning vid vissa tillstånd. Och när det gäller mer detaljerade beskrivningar, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, till Ekot att rekommendationerna kan bli tydligare i framtiden vartefter forskningen ger mer svar.
Svenska covidföreningen kommer att skicka sin analys till Socialstyrelsen och socialdepartementet.
Läs även:
Socialstyrelsen: Så bör vården hjälpa postcovid-patienter