Den svenska studien med namnet Infinity-Swedeheart är en prospektiv, multicenter, singelblindad, register-randomiserad klinisk studie som har pågått under fem år med 2 400 patienter. David Erlinge, som lett studien, är överläkare i kardiologi på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet.

– Resultatet av vår studie innebär att vi inom en snar framtid troligen kommer att se en ny och bättre standardbehandling för personer med hjärt- och kärlsjukdomar, säger han i ett pressmeddelande från Skånes universitetssjukhus.

Den traditionella behandlingsmetoden vid hjärtinfarkt och akuta problem i kranskärlen – ballongvidgning och läkemedelsavgivande stent i blodkärlet – fungerar för de allra flesta. Hos 2-3 procent av patienterna däremot orsakar stentarna nya blodproppar eller kärlkramp, vilket forskarteamet hittat en lösning på: en ny stent som efter ett halvår delvis löst upp sig och öppnat sig som ett slags blixtlås. Den nya stenten är mer rörlig än de traditionella varianterna.

– Under ett halvår fungerar den som en traditionell stent, men sedan löser fler delar av stenten upp sig, vilket gör det möjligt att återställa kärlets naturliga egenskaper. Det betyder att kärlet kan böja sig, utvidgas och pulsera – precis som ett normalt, friskt kärl, säger David Erlinge i pressmeddelandet.

Patienter som deltog i studien är anslutna till SCAAR-registret, en del av Swedeheart-registret som följer hjärtpatienter. Dessa patienter lottades till att antingen få en traditionell stent eller den nya varianten.

– Det innebär att vi har kunnat följa 1 200 patienter med den nya stenten upp till ett år efter ingreppet. Resultatet visar att nästan ingen av dem fick problem med sin stent sedan den delvis löst upp sig, uppger David Erlinge i pressmeddelandet.

Deltagarna i studien kommer att följas upp ytterligare i det svenska kvalitetsregistret Swedeheart.