I rapporten »Skador i somatisk vård« har SKR med hjälp av markörbaserad journalgranskning gått igenom drygt 130 000 vårdtillfällen på akutsjukhus runt om i landet under perioden 2013–2023.
Rapporten visar att det 2013 sågs minst en skada vid 13,1 procent av vårdtillfällen. 2023 hade andelen minskat till 10,7 procent av vårdtillfällena. Andelen undvikbara skador (skador som hade kunnat undvikas med rätt åtgärder från hälso- och sjukvårdspersonal) hade också minskat från 8,7 till 5,8 procent mellan 2013 och 2023.
– Vårdskador är ett fokusområde för sjukvården sedan länge. Även om det är svårt att helt undvika skador i den avancerade verksamhet som vården utgör, så är det väldigt tillfredsställande att se att arbetet med att minska dessa bär frukt, säger Johan Kaarme, chef för vård- och omsorgsavdelningen på Sveriges Kommuner och regioner, SKR, i ett pressmeddelande.
En tredjedel av skadorna under den granskade perioden utgörs av vårdrelaterade infektioner, som till exempel urinvägsinfektion och blodförgiftning.
Rapporten visar också att vårdskador är dubbelt så vanligt bland patienter som utlokaliserats, det vill säga blivit flyttade från en avdelning till en annan, eller från ett sjukhus till ett annat. Den visar även att tiden på sjukhus ofta blir dubbelt så lång för patienter som fått en vårdskada.
Läs även:
SKR: Färre drabbas av vårdskador