HSAN beslutade nyligen att återkalla läkarens legitimation sedan Ivo anmält att hen trots upprepade påminnelser inte hade skickat in dokumentation om handledning under den beslutade treåriga prövotiden.

Det var förra sommaren som HSAN beslutade att gynekologen, som sedan flera decennier hade innehaft specialistbevis i kvinnosjukdomar och förlossning, skulle stå under prövotid.

Detta trots att Ivo i första hand hade yrkat på att legitimationen skulle återkallas. I sitt yrkande redogjorde Ivo för 17 patientfall där gynekologen ansågs ha brustit i sitt yrkesutövande, bland annat genom att utföra aborter i en verksamhet som inte hade tillstånd för sådana.

Läkaren hade även behandlat flera patienter med östrogen utan att samtidigt förskriva gestagen, vilket inte är i enlighet med de nationella riktlinjerna på området. Hen hade inte heller gjort någon regelbunden uppföljning av dessa patienter, förutom ultraljudskontroller.

En äldre patient hade ordinerats en hög dos sömnmedel, och läkaren hade även förskrivit kombinerade preventionsmedel utan att säkerställa att det inte fanns kontraindikationer i patienternas anamneser. Hen hade också behandlat en patient med levotyroxin utan indikation på hypotyreos, medan en kvinnlig patient hade behandlats med testosteron. Läkaren hade inte heller följt rekommendationer om försiktighet och restriktivitet vid antibiotikabehandling.

Ivo anförde även att läkaren hade brustit i sin journalföring. Då kom HSAN bland annat fram till att det inte stod något i journalerna om vilka avvägningar och ställningstaganden som läkaren hade gjort avseende patienterna som enbart behandlades med östrogen.

Myndigheten beslutade att bristerna innebar att läkaren hade varit oskicklig, men inte i sådan grad och omfattning att det kunde anses vara grov oskicklighet. Myndigheten beslutade därför att ställa läkaren under prövotid i stället för att återkalla legitimationen, ett beslut som läkaren utan framgång överklagade.