Händelsen inträffade natten mot tisdag i veckan då en tvångsvårdad patient gick till angrepp mot en anställd när denne delade ut medicin. Tre personer misshandlades, berättar Karl Engström.

– Det handlar om en sjuksköterska och två skötare. Två har blivit fysiskt skadade och en mår väldigt dåligt psykiskt, säger han.

Personalen som var på plats har berättat om händelseförloppet för Gefle Dagblad och sagt att sjuksköterskan som delade ut medicinen blev slagen flera gånger och att hen fick sitt huvud dunkat i golvet. Därpå blev två skötare misshandlade, varav den ena allvarligt. Patienten lyckades därefter komma över ett passerkort och fly från den låsta avdelningen medan överfallslarmet tjöt, men hittades några timmar senare av polis – som förde patienten tillbaka till samma avdelning. Något som kritiserats internt av personal, enligt Gefle Dagblad.

Varför kom en utåtagerande patient tillbaka på samma avdelning?

– Bedömningar görs i varje enskilt ärende och vi har ett ansvar att ta hand om våra patienter. Vi måste beakta både patientsäkerheten och arbetsmiljön samtidigt. Men vi kommer att diskutera och utreda om det var rätt beslut, säger Karl Engström till Läkartidningen.

Hur kunde detta hända?

– Det kom väldigt oväntat och plötsligt. Det är jättebeklagligt och något som vi ser väldigt allvarligt på. Som det ser ut i det här läget har vi följt de rutiner vi har och riskbedömningar av patienten har inte talat för att vi behövde agera på något annat sätt. I övrigt kan jag inte uttala mig om patienten och behöver invänta resultaten från den kommande utredningen.

Vilket ansvar har överläkaren på avdelningen?

– Generellt har alla som jobbar ett ansvar att upptäcka signaler på försämring, men det är klart att överläkaren har ett övergripande ansvar för vården av en patient. Vad som kommit fram hittills har vi följt de rutiner och arbetssätt vi har men vi ska gå igenom patientens journal, prata med de berörda och se över våra rutiner. Jag har svårt att uttala mig om när den utredningen är klar.

Prioritet just nu är att ta hand om personalen. Det gäller alla på avdelningen och inte bara de tre som utsattes. Därtill ska också patienten få den vård som behövs, enligt Karl Engström som samtidigt berättar att händelsen skakat om många.

– Många är chockade och har det tufft. De tre som misshandlades mår ju inte bra, men de är stabiliserade. Vi stöttar genom extrainsatta möten, att dela det inträffade tillsammans och har kopplat in företagshälsan. Vi får vara lyhörda för att personal kan behöva olika typer av stöd under tiden framöver. Fackföreningarna och skyddsombuden är också inkopplade.

Patienten har polisanmälts av regionens säkerhets- och beredskapsavdelning. Region Gävleborg arbetar även med en anmälan till Arbetsmiljöverket, uppger Karl Engström.

Händelsen är inte den enda som skakat sjukhuset i veckan. Kvällen efter incidenten på den psykiatriska avdelningen klädde en person ut sig till sjuksköterska med syftet att få ut narkotikaklassade läkemedel. Det var personalen som upptäckte att något inte stämde. Personen är nu misstänkt för två fall av fullbordat bedrägeri samt ett fall av försök till bedrägeri, skriver Gefle Dagblad.

Läs även: Undersökning: Hot och våld ett stort problem för danska psykiatrer