Elvanse och Elvanse Vuxen (lisdexamfetamin) ingår i högkostnadsskyddet sedan 2013 respektive 2015. Begränsningen är att läkemedlet ges till patienter där behandling med metylfenidat har bedömts kliniskt otillräcklig. För medan Elvanse kan ha god effekt, är det dyrare, och är därför ett andrahandsval om metylfenidat inte har tydlig effekt.

Men det har också noterats att den begränsningen ganska ofta inte följs. I en rapport från Riksrevisionen 2021 var andelen felaktigt subventionerade expedieringar 18 procent.

TLV konstaterar att det finns brister i följsamheten och att det därför finns anledning att se över om kostnaderna för användning är rimlig, skriver myndigheten på sin webbplats. TLV ska nu ompröva subventionen för Elvanse och Elvanse Vuxen för att säkerställa att kostnaden är rimlig utifrån lagen om läkemedelsförmåner.

Maria Bjurö, kommunikationschef på TLV, skriver i ett mejl till Dagens Medicin att »Elvanse var det läkemedel som hade näst störst försäljning av alla läkemedel inom förmånerna 2023 (723 miljoner kr). Detta är större användning än förväntat enligt den information som vi hade vid beslutet«, och att det är därför myndigheten nu ska utreda användningen.