Zahra Rezaei och hennes man, båda läkare från Iran, kom till Sverige i januari 2019 med hopp om stabilitet och ett nytt liv. Flytten var tuff för Zahra Rezaei och hon kämpade mot ångest samtidigt som hon försökte lära sig ett nytt språk. Efter bara tre månader i landet klarade hon det omtalat svåra kunskapsprovet för utländska läkare – samtidigt som fyra av fem kuggade. Sedan dess har hon blivit mamma till en liten pojke och både börjat och avslutat en ST-tjänst inom patologi på Karolinska universitetssjukhuset.
– Jag älskade patologin, men saknade att träffa patienter, så i våras sade jag upp mig från min fasta tjänst för att i stället ta jobb på en vårdcentral, säger hon.
På Turebergs vårdcentral i Sollentuna fanns för tillfället ingen ledig ST-tjänst. Däremot kunde de erbjuda henne en sex månaders anställning som legitimerad läkare, som därefter med stor sannolikhet skulle konverteras till en ST-tjänst.
För säkerhets skull kontaktade Zahra Rezaei och hennes nya chef Migrationsverket för att säkerställa att visstidsanställningen inte utgjorde något hinder i processen mot att bli svensk medborgare.
– Handläggaren sa att det inte borde vara något problem, men att man inte kunde garantera något, eftersom det görs en individuell bedömning.
Zahra Rezaei såg ingen risk att hon skulle stå utan jobb, eftersom vården skriker efter läkare, så hon valde att tacka ja till tjänsten. Det ångrar hon nu. Fredagen innan hon skulle börja sitt nya jobb fick hon avslag på sin ansökan om permanent uppehållstillstånd, då hennes försörjning inte anses varaktig.
– Det är rent löjligt att de bedömer att jag ska bli arbetslös om ett halvår. Det råder ju brist inom många specialiteter, och särskilt inom allmänmedicin där jag vill jobba.
Både Zahra Rezaei och den treårige sonen beviljades dock förlängt uppehållstillstånd i två år till. Samtidigt fick hennes man, som har ett fast jobb, permanent uppehållstillstånd. Zahra Rezaei är både besviken och frustrerad efter beskedet att hon nekas stanna i landet permanent och behöver ansöka på nytt om två år. Hon upplever att det limbo hon har levt i flera års tid bara fortsätter.
– Det känns som att man inte vill ha oss som läkare i Sverige.
Samtidigt som hon gör sina första dagar som läkare på vårdcentralen kämpar hon nu med att överklaga och dra i alla trådar hon kan för att beslutet ska rivas upp. Exempelvis har hennes chef skrivit ett brev till Migrationsverket där hon intygar att tidsbegränsade anställningar är praxis för legitimerade läkare på vårdcentralen, men att hon planerar att förlänga Zahra Rezaeis anställning efter sex månader.
– Det är jättekul att få jobba i primärvården, men jag kunde ha haft en bättre start. Det slukar mycket tid och energi att kämpa mot myndigheterna. Det är många frågor som snurrar i huvudet: Hur många år till ska jag behöva vänta? När ska jag få bli medborgare? Jag var så taggad på den nya tjänsten och skulle ha velat fokusera på jobbet i stället, säger Zahra Rezaei.
Henrik Lindholm på Migrationsverkets presstjänst säger att beslutet att neka Zahra Rezaei permanent uppehållstillstånd baseras på den handledning som säger att »varaktig försörjning« ska vara längre än sex månader. Bara vetskapen om att hon är läkare är inte tillräckligt för att visa att försörjningen kommer att fortsätta, utan det måste bevisas på andra sätt, enligt Migrationsverket.
– Vi ser med försiktighet på att bevilja permanent uppehållstillstånd utifrån en provanställning.
Beslutet kommer inte heller att ändras utifrån det intyg som Zahra Rezaeis arbetsgivare skickat in.
– Däremot är det sådan bevisning som kan göra att vi tar ett annat beslut när hon ansöker nästa gång, säger Henrik Lindholm.
Läs också:
Från flyktingar till läkare på tio år: »Vi har fått en andra chans i livet«
Så många läkare i Sverige är födda i ett annat land: »Utländska läkare kan mycket väl vara i majoritet ganska snart«