Det nya 5G-nätet är framför allt tänkt som en ersättning för Västra Götalandsregionens nuvarande telefonsystem för trådlös kommunikation, DECT, som i dag används inom regionens sjukvård för interna samtal. Detta eftersom DECT på sikt ska avvecklas då det bygger på gammal teknik med begränsade möjligheter till digitalisering, skriver Nya Lidköpings-Tidingen.

Fokus ligger i första skedet på inomhustäckning på det man kallar verksamhetskritiska platser, däribland alla sjukhus, i regionen. Tanken är att det nya mobilnätverket, med namnet VGR 5G, ska säkra kommunikationen inom sjukhusen i en eventuell krissituation där uppkoppling mot övriga nät skulle brytas.

– Det är som att gräva en vallgrav runt hela Lidköpings sjukhus. Även om alla kablar till sjukhuset grävs av så kommer det ändå finnas möjlighet för vårdpersonalen att kommunicera med varandra och även det medicinska larmet kommer att fungera så länge det finns elektricitet, säger programledare Tony Hertz till NLT.

Ett nytt mobilnätverk skulle även göra det möjligt att flytta mer vård närmare patienten, menar han, genom att man säkrare skulle kunna ansluta hemmonitoreringsutrustning hemma hos patienterna, oavsett i VGR de befinner sig.

– Det finns många initiativ där man i större utsträckning vill flytta vården närmare patienten, och i vårt fall så innebär det att med den här tekniken kan vi till och med bedriva avancerad vård i hemmet, säger Tony Hertz till NLT.

Det nya mobilnätverket med namnet beräknas innebär en investering på sammanlagt 335 miljoner kronor fördelat på fem år, 2024-2028, skriver NLT.

Beslutet att gå vidare togs av ägarutskottet i förra veckan. Nästa steg är att regionstyrelsen ska fatta beslut i frågan.