Nätverket består av de sju vårdgivarna Medtanken Group, Capio, Praktikertjänst, Aleris, Prima vård, Meliva och Doktor.se och omfattar både primär- och specialistvård.
Hållbarhetschefen Ida Willner tog initiativ till nätverket.
– Jag har suttit med i flera nätverk med andra hållbarhetsansvariga, men aldrig med andra inom hälso- och sjukvården. När jag sökte runt och insåg att det inte fanns något tog jag kontakt med branschkollegor och frågade om de hade samma upplevelse och behov samt om de ville delta om jag startade ett nätverk. Det blev ett rungande ja från alla.
Hur kom det sig att du började tänka på det nu?
– Vi privata vårdgivare ställs inför ökade rapporteringskrav och kan vi kroka arm, diskutera detta tillsammans och få tips av varandra i stället för att sitta själva på vår kammare är det värdefullt.
Rapporteringskraven beror på en ny EU-lagstiftning som ställer högre krav på att transparent redovisa hållbarhetsarbete, även kallat CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), i stora och medelstora företag.
– Vi vårdgivare har kommit olika långt i det här arbetet och genom att hjälpa varandra kan vi komma framåt snabbare. Hållbarhetsområdet är brett och vi har många diskussioner bland annat kring miljö och energi, hur man tänker på hållbarhet i och med att många av oss hyr våra lokaler och hur vi exempelvis kan jobba bättre med avfall.
Och hur kan ni bli mer miljövänliga?
– Vi ser över om vi kan jobba mer tillsammans gentemot leverantörer. Vi diskuterar en del om vilka engångsprodukter man kan byta mot andra produkter. Det finns miljövänliga alternativ till flera olika typer av sjukvårdsprodukter. Sedan handlar det även om att involvera medarbetare och göra dem mer upplysta och engagerade.
Men det handlar inte bara om miljö och klimat.
– Hållbarhet berör lika mycket social hållbarhet och hur vi kan skapa en jämlik vård i hela landet, hur vi har en hållbar arbetsmiljö och även hållbarhet ur patientsäkerhetssynpunkt.
Ida Willner berättar att nätverket planerar möten en gång i kvartalet. Den första träffen ägde rum i maj, det andra var nu i veckan. På senaste mötets agenda var framför allt de nya EU-direktiven och hur de olika vårdgivarna hanterar frågor av det slaget.
Kommer läkare märka av att det finns ett hållbarhetsnätverk?
– Ja, vi kommer jobba med detta ute i verksamheterna och tar gärna emot förslag på hur vi kan jobba mer hållbart.
Läs även:
Smer varnar för etiska utmaningar i vården med ett växande klimathot