Som Läkartidningen tidigare har berättat donerar Sverige inte mpox-vaccin, trots att risken för utbrott i landet är liten och tillgången bedöms som tillräcklig. »Utifrån den behovsbedömning som gjorts ser vi inga möjligheter att donera doser från det nationella lagret«, sade socialminister Jakob Forssmed (KD) under en pressträff i slutet på augusti.
EU har dock uppmanat sina medlemsländer att donera vaccindoser, vilket också flera länder har gjort. För en knapp vecka sedan anlände den första försändelsen om knappt 100 000 doser av nästan 570 000 utlovade från 9 länder. Enligt den afrikanska smittskyddsorganisationen Africa CDC, behövs 10 miljoner doser. Det hårt drabbade Kongo-Kinshasa har begärt 3,5 miljoner.
Läkare utan gränser i Sverige är kritiska till den svenska regeringens beslut. I en debattartikel i Expressen påpekar organisationen att det saknas transparens gällande hur många doser Sverige faktiskt har.
»Vi uppmanar socialminister Jakob Forssmed att offentliggöra hur många doser vaccin Sverige har, och att utreda möjligheten att donera delar av lagret till länder i en desperat situation«, skriver Läkare utan gränser i debattartikeln.
De skickar också med en uppmaning att Sverige sätter press på tillverkaren av det mest effektiva vaccinet, den danska tillverkaren Bavarian Nordic, att sänka priset. Läkare utan gränser påpekar att det är oklart vad vaccinet faktiskt kostar, men att uppskattningar pekar på att det är många gånger högre än det behöver vara.
Läs även:
Sverige donerar inte mpox-vaccin – trots liten risk för utbrott här
Mpox-utbrott kan bli klassat som ett internationellt hälsonödläge
(uppdaterad 2024-09-18)