Oseriösa och kriminella aktörer som utnyttjar välfärden och glappen mellan olika regelverk är ett växande problem, enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. På den senaste tiden har det exempelvis kommit rapporter om att gängkriminella driver HVB-hem, och problemen med välfärdsbrott syns även inom tandvård, estetiska verksamheter och vårdcentraler. Det kan bland annat handla om att kriminella aktörer kontrollerar företagsstrukturer direkt eller indirekt, eller sätter upp fasadbolag för att infiltrera den legala marknaden. Ivo vill nu få fler verktyg för att komma åt den här typen av brottslighet inom vård och omsorg. Därför vänder sig myndigheten till regeringen med en hemställan om ett förtydligat uppdrag och utökade befogenheter. I hemställan betonar Ivo bland annat att informationsutbytet med andra myndigheter i dagsläget är utdraget och »onödigt resurskrävande«.
– Myndigheten behöver exempelvis åtkomst till belastnings- och misstankeregistren och utökade befogenheter i vårt tillsyns- och tillståndsarbete. Dessutom föreslår vi införande av tillståndsplikt inom fler delar av hälso- och sjukvården, säger Tommy Hansen, ställföreträdande generaldirektör för Ivo, i ett pressmeddelande.
I hemställan ber Ivo också regeringen att överväga att under vissa förutsättningar ersätta inspektörers eller beslutsfattares namn med spårbara tjänstebeteckningar för att minska risken för hot, samt att utreda möjligheten att genomföra registerkontroller av vissa anställda för att säkerställa att de är lämpliga.
Flera av förslagen har presenterats för regeringen tidigare, men nu manar Ivo till att man ska gå vidare med dessa. Internt på myndigheten ska också ett åtgärdspaket presenteras under september månad för att stärka arbetet mot oseriösa och kriminella aktörer.
»Trots påbörjat arbete så kan konstateras att den negativa utvecklingen går snabbt. Omfattningen av de kriminella aktörerna är större än vad som kunnat identifieras tidigare«, skriver Ivo till regeringen.
Även Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, var inne på samma spår i en intervju med Läkartidningen nyligen. Hon menade att regionernas nystartade satsningar mot välfärdsbrott har gjort att mycket kommit har upp till ytan. »Ju mer man gräver, desto mer hittar man«, sa hon då.
Läs också:
Expert om välfärdsbrott: »Ju mer man gräver, desto mer hittar man«
Regeringen vill vässa lagen för att kunna stoppa välfärdsbrotten
Ivo ska växla upp arbetet mot välfärdsbrottsligheten
Socialstyrelsen får i uppdrag att granska arbetet mot välfärdsbrotten
SKR: »Bra för kriminella att ha nära kontakt med läkare«
Ekobrottsmyndigheten: Regioner bör granska vårdbolagens ekonomi
Fuskjägare i Stockholm granskar bokföring för att upptäcka brister
Ekobrottsmyndigheten: Ny trend – kriminella driver vårdcentraler
(uppdaterad 2024-09-18)