Under våren och sommaren har det blossat upp en stor konflikt inom Region Dalarna, kopplad till Torbjörn Roos, verksamhetschef för operation, anestesi och Iva, i Falun, och hans chef, divisionschefen Tomas Riman, där det mesta kokar ner till vilken typ av ledarskap man vill ha. Är det viktigast att hålla ordning på ekonomin eller att värna personalen, har huvudfrågan varit. Bråket mellan dem båda har spillt över och blivit ett allmänt arbetsmiljöproblem, sa  Håkan Jansson, huvudskyddsombud för Vision, nyligen i en intervju med Dagens Samhälle.

– Det enda medarbetarna sitter och pratar om är den här konflikten, med spekulationer om vem av cheferna som ska tvingas avgå. Det tar upp enormt mycket tid och energi för den här divisionen med över 1 000 anställda, sa Håkan Jansson då.

Under tisdagen hölls ett möte mellan regionledningen, läkarföreningen samt Vårdförbundet och Kommunal, liksom de båda huvudpersonerna själva. Fackföreningarna var ganska överens om problembilden, säger Daniel Svedin från Dalarnas läkarförening.

– Det har varit mycket turbulens i ledningen i regionen generellt under flera års tid. Men de senaste månaderna har det blivit något slags kulmen på ledarskapsproblematiken, där det är tydligt att division kirurgi inte har en fungerande ledarskapsorganisation. Vi från den fackliga sidan ser att personal inom divisionen mår dåligt av allt det här, säger Daniel Svedin.

Just ur läkarföreningens perspektiv har det varit extra problematiskt att båda parter i konflikten är medlemmar.

– Vi företräder båda medlemmarna i samma ärende, vilket skapar diplomatiska svårigheter, säger Daniel Svedin.

Under mötet framkom att Region Dalarna har beslutat att tillsätta två externa konsulter för att granska arbetsmiljön. Enligt ett pressmeddelande från Region Dalarna rör det sig om externt chefsstöd för att stödja ledningen inom den utpekade divisionen, och förtydliga verksamhetens uppdrag, arbetssätt, effektivitet och arbetsmiljö. Hälso- och sjukvårdsdirektör Åsa Dedering skriver i ett mejl att konsulterna är två erfarna chefer och läkare och att de började sitt arbete den 1 september. I nuläget kan hon dock inte svara på hur länge deras arbete kommer att pågå. »Vi följer noga hur arbetet fortskrider och de kommer att rapportera till mig kontinuerligt«, skriver hon.

Daniel Svedin säger att han under mötet ifrågasatte varför det behövdes externa konsulter.

– Det kostar ju rätt mycket pengar. Kan man inte lösa den här infekterade striden internt? Men regionen har ju tidigare fått kritik för att ha gjort interna utredningar som ingen har litat på, säger Daniel Svedin.

På frågan om kostnaderna för konsulterna uppger Åsa Dedering att hon inte har alla detaljer just nu, men att det finns ett timpris och ett tak för kostnaden.

Läkartidningen har sökt Tomas Riman och Torbjörn Roos.

Läs också:
Sjukhuschefer i Falun möts för samtal med facket och regionledning
Kritiserade chefen i Dalarna: »Inget som helst stöd från regionledningen«
Varslet av Iva-chefen dras tillbaka: »Skapar en känsla av upprättelse«
Utredning pekar på att Dalarna brutit mot visselblåsarlagen
Kritiserad divisionschef tas ur tjänst medan visselblåsarutredning pågår
Ögonläkare delar kritiken mot chef i Dalarna – kräver ny jävsutredning
Extern granskning av visselblåsarfall i Dalarna efter Iva-chefens petning
Chef i Dalarna tvingas sluta i förtid – tusen underskrifter på protestlista