Anders Ahlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Stockholm. Foto: Region Stockholm

– Läkemedel ska användas på rätt sätt och i rätt syfte. Det är viktigt för patientsäkerheten och för att skattemedel inte ska finansiera olaglig verksamhet, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande från regeringen.

Utredaren blev Anders Ahlsson som också är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm – ett uppdrag som han kommer att fortsätta med parallellt med utredningen.

– Läkemedel är en central del av hälso- och sjukvården, och de ska användas för största möjliga patientnytta på ett patientsäkert sätt. Jag är mycket glad över att regeringen valt att utreda detta, då Region Stockholm upplevt brist på lagstöd för att komma åt den oseriösa förskrivning av läkemedel som ibland sker, säger Anders Ahlsson i Region Stockholms pressmeddelande.

I utredningens uppdrag ingår bland annat att ta ställning till huruvida Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) bör få utökade möjligheter att ta del av uppgifter och ingripa vid tillsynen av förskrivare. Därtill ska utredningen visa på om Ivo och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) bör få större möjligheter att »ta del av uppgifter vid tillsynen över läkemedelsförskrivningar som påverkar läkemedelsförmånerna och om ansvaret för tillsynen behöver förtydligas«. I uppdraget ingår även att se över regelverket för arbetsplatskoder för att underlätta uppföljningar av läkemedelsförskrivningar såväl regionalt som nationellt. Reglerna för dokumentation och åtkomst av patientjournaler ska också ses över.

Läkartidningen har tidigare skrivit om att Riksrevisionen uppmanat regeringen att ge Ivo större möjligheter när det gäller att granska förskrivningar. Ivos begränsade möjligheter att granska läkare som gör felaktiga förskrivningar kan enligt regionerna nyttjas av den organiserade brottsligheten, vilket riksrevisor Helena Lindberg uppgav i ett pressmeddelande i december förra året.

Uppdraget ska redovisas senast den 12 mars 2026.

Läs även:
Läkares förskrivning av läkemedel utanför vården sätts under lupp