Våren 2023 öppnade Region Östergötland möjligheten för invånarna att söka digital vård via 1177 Direkt, ett system som med automatisk triagering är tänkt att spara tid och resurser. Men ett år senare anmälde regionen 1177:s chattbot till Läkemedelsverket för vad man ansåg vara flera felbedömningar. Och i sommar sattes 1177 Direkt på paus, genom att man stängde invånarnas ingång till systemet.
– Man upplevde ett merarbete som inte gav tillräckligt bra utfall, säger Reidar Källström, överläkare och verksamhetschef för informationsdriven utveckling i Region Östergötland, och som ansvarar för kvalitetskontrollen i systemet.
Tolv regioner har infört 1177 Direkt. Men i exempelvis Västra Götalandsregionen pausades införandet efter tecken på brister.
Problematiken i Östergötland handlade till stor del om att 1177 Direkt tog för mycket resurser i anspråk med det arbetssätt som regionen tillämpat: att vårdcentralerna tog »sina egna« listade patienter dagtid, för att behålla kontinuiteten. Större enheter kunde få styr på arbetet, men det upplevdes tungrott för de mindre.
– Sitta och svara på chattar och bevaka inkorgen kontinuerligt funkar ju om man har stora volymer. Men det blir väldigt belastande då om man är en liten vårdcentral där det blir ett litet flöde, säger Reidar Källström.
Nu har regionen genomfört en utvärdering av tjänsten. Den har tittat på fyra saker:
- Triageras patienter i ökad utsträckning till fel vårdnivå och brådskandegrad?
- Medför 1177 Direkt försämrad patientsäkerhet för dem som använder tjänsten?
- Uppnår tjänsten förväntade nyttor och effekter?
- Vilka upplevelser och erfarenheter har patienter, vårdpersonal och chefer så här långt?
Och om systemet är bra eller dåligt, beror på vem du frågar. När det gäller de två första punkterna, är svaren ganska positiva. Rapporten kommer fram till att »en stor majoritet av de ärenden som utvärderas blir korrekt triagerade i 1177 Direkt och är i enlighet med rådgivningsstödet«. De stämmer i stor utsträckning också med bedömningar som journalgranskande läkare gjort i efterhand.
1177 Direkt bedöms i sin helhet inte heller innebära en försämrad patientsäkerhetsrisk, baserat på rapporterade avvikelser och journalgranskning. Men rapporten konstaterar också att överensstämmelsen mellan 1177 Direkt och medarbetares bedömning, är bäst vid tillstånd som har låg vårdnivå och brådskandegrad.
När det gäller nyttor och effekter, är det för tidigt att dra några långtgående slutsatser, enligt utvärderingen. Men man ser – nytta eller ej – att besöken till andra digitala aktörer har minskat.
När det gäller vilka upplevelser medarbetare och chefer har, finns mer kritik – i synnerhet från chefer. »Många chefer upplever stora svårigheter med bemanning med befintliga resurser och användandet av tjänsten skapar en högre arbetsbelastning«. Det svarade nära 90 procent av cheferna. Och bara knappt 30 procent av cheferna trodde att tjänsten kommer vara av stor eller ganska stor nytta för patienterna.
När det gällde övriga medarbetare, upplevde många att arbetssituationen försämrats sedan införandet av 1177 Direkt. Undantaget var hälften av dem som jobbar på den centrala enheten.
– Vi hade ju en central enhet som skötte arbetet på kvällar och helger. De var relativt nöjda. De tyckte att det flöt på bra och de fick rutiner som fungerade. Men är det mer spretigt – många som delar på posten – får man inga rutiner. Det är min tolkning av utfallet, säger Reidar Källström.
Nu ska den rapportens slutsatser utvärderas och en väg för 1177 Direkt stakas ut för framtiden. Till dess kommer funktionen fortsatt vara pausad, åtminstone till början av nästa år.
– Vi har en grupp som håller på att ta fram en handlingsplan för återinförande av en digital tjänst. Det finns flera alternativ som vi försöker kartlägga och det finns inga beslut åt något håll just nu, säger Reidar Källström, och tillägger att det inte nödvändigvis måste vara nuvarande system som används i framtiden.
Läs även:
Debatten om 1177:s chattbot och automatisk triagering intensifieras
Region anmäler 1177:s triagechattbot
Många avvikelser för 1177:s nya chattbot
Läkemedelsverket startar tillsyn av 1177:s chattbot efter avvikelser