Från individfokus till samhällsfokus. Det är det mentala skifte som läkare behöver, och förväntas, göra när en katastrof inträffar. För att lyckas med det krävs träning – träning som normalt saknas i dagens sjukvård. Det konstaterar Märit Halmin, expertkoordinator vid Centrum för hälsokriser vid Karolinska institutet och gästredaktör för detta nummers temasatsning om prioriteringar till Iva.

Bland de artiklar som ingår i temat finns en berättelse om hur läkarna och de övriga medarbetarna på Iva vid sjukhusen i Region Sörmland agerade när covidpandemin kom till Sverige. Precis som hela den övriga sjukvården fick de börja göra stenhårda prioriteringar och göra upp en plan samtidigt som de svårt sjuka patienterna kom in till intensivvårdsavdelningen i en allt stridare ström. Läs om de lärdomar som regionen gjorde på sidorna 890–893.

När jag läser Märit Halmins inledande artikel i temanumret fastnar jag för följande mening: »Det är i dag inte känt hur prioriteringar till Iva sker.« 

Förhoppningsvis kan veckans tema bidra till ökad transparens och en diskussion om hur prioriteringar bör göras – innan katastrofen kommer.