Sverige har en snabbt åldrande befolkning och bland det lägsta antalet sjukhussängar per capita inom OECD [1]. Det är därför viktigt att undvika onödiga inläggningar.
Under 2019 skapades ett geriatriskt akutteam i Helsingborg i syftet att minska förekomsten av undvikbara inläggningar genom att följa upp vissa av våra patienter på den geriatriska avdelningen och stötta primärvården, hemsjukvården, ambulans och särskilda boenden på deras begäran. Teamet kunde utöver medicinska bedömningar (oftast samma dag eller nästkommande) utföra lite mer avancerade insatser än primärvården vanligtvis kan erbjuda, såsom bladderscan, perifer dopplerundersökning, blododlingar, blodtransfusioner och intravenös vätske- eller läkemedelsbehandling (oftast vätskedrivande och antibiotika). Teamet bestod av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor med tillgång till farmaceut, arbetsterapeut, fysioterapeut och utgick från en geriatrisk vårdavdelning med uppbyggda nära kontakter med kommunernas vård och omsorg.
Metoden var en före–efterstudie med journalgranskning som inkluderade 102 patienter. Journalerna granskades för vårdförbrukning 3 månader före och 3 månader efter en anslutning, och vi samlade in övriga upplysningar såsom ålder, kön, boendeform och typ av insatser från det geriatriska akutteamet.
Huvudresultatet visade inga signifikanta skillnader i vårdförbrukning totalt bland deltagarna, men i subgruppen som bodde på Säbo och hos dem som remitterades från ambulans (40 % av studiepopulationen) förelåg en signifikant minskning av antalet sjukhusinläggningar och vårddagar [2].
Studien visar hur man med relativt enkla medel kan minska onödiga vårdtillfällen för den mycket sköra patientpopulation som bor på Säbo. Vi tror att en av framgångsfaktorerna var att teamet utgick från en geriatrisk vårdavdelning, där man har vanan att arbeta med lite mera avancerade åtgärder och också kännedom om vilka patienter som inte gagnas av en inläggning. Samtidigt måste vården i hemmet fungera för alla, och huvuduppdraget för omhändertagande av sköra äldre vilar på primärvården. Ett nära samarbete mellan primärvårdsbaserade och geriatrikbaserade mobila lösningar är sannolikt det bästa både ur patient- och effektivitetsperspektiv.
Studieresultaten ligger i linje med aktuella fynd i en nyligen publicerad SBU-rapport [3], som konstaterar: »Översiktens författare noterar att geriatrisk uppföljning efter utskrivning från sjukhus kan utgöra en viktig komponent i insatser för samverkan för att undvika återinläggning från äldreboende om vårdtiden på sjukhus är kort – vilket ofta är fallet i Sverige.«
Författaren har inte deklarerat jäv.