I och med beslutet i regionstyrelsen i tisdags sjösätts nu arbetet med det nya mobilnätverket som fått namnet VGR 5G, och som Läkartidningen tidigare rapporterat om.
Bakgrunden är framför allt ett behov av ersättning för Västra Götalandsregionens nuvarande telefonsystem för trådlös kommunikation, DECT. Systemet, som i dag används för interna samtal inom regionens sjukvård, bygger på gammal teknik och måste på sikt avvecklas.
Det nya systemet innebär dock många andra tänkbara användningsområden, säger Tony Hertz, projektledare till VGR Fokus.
– Fördelarna med 5G är många, och det är inte bara inom hälso- och sjukvård som vi ser möjligheter. Tekniken kommer underlätta införande och användning av självkörande fordon, robotar och drönare, och öka takten på digitalisering även inom andra områden som till exempel kollektivtrafik och naturbruk.
Det nya 5G-nätverket ses till exempel som en förstärkning av krisberedskapen, så att kommunikationen inom sjukhusen kan fortsätta även om uppkopplingen mot utomstående nät bryts.
– VGR måste kunna bedriva samhällsviktig verksamhet, även i händelse av kris, katastrof eller krig. Etableringen och den fortsatta driften av VGR-5G ska hanteras av egen kompetens inom VGR. Det här ger oss förutsättningar för hög kontinuitet såväl i vardag som i händelse av ökat beredskapsläge, säger Tony Hertz till VGR Fokus.
Till en början ligger fokus på inomhustäckning för VGR:s fastigheter, men möjligheten att koppla ihop VGR 5G med andra aktörers nät på nationell nivå undersöks också.
I början av 2025 inleds ett pilotprojekt på ett av sjukhusen i regionen, där nätverket ska testas i skarpt läge. Målet är att VGR 5G ska vara fullt utbyggt år 2028. Kostnaden för projektet är 335 miljoner kronor fördelat på fem år.
Läs mer:
VGR:s sjukhus kan få eget mobilnät