Psykisk ohälsa har varit ett av regeringens prioriterade områden, och flera satsningar på området har redan gjorts. Exempelvis pågår en utredning om en haverikommission vid suicid, en nationell samordnare som stärka det suicidpreventiva arbetet har utsetts och en ny stödlinje för psykisk ohälsa är på gång. Under en pressträff på onsdagen presenterade regeringen även nya ekonomiska tillskott på området. I höstbudgeten, som läggs fram i sin helhet i morgon, föreslås bland annat ytterligare 470 miljoner kronor för att kapa köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, utöver de 530 miljoner som redan har avsatts.

– Det blir alltså en Bup-miljard under kommande år, och vi gör det för att dagens situation inte är acceptabel. Vi har långa och ökande väntetider till ett första besök, men också till bedömning, utredning, fördjupade insatser och behandling, inte minst, sa socialminister Jakob Forssmed (KD).

Dessutom föreslås 400 miljoner kronor gå till stärkt och utvecklat suicidpreventivt arbete och 500 miljoner till primärvårdsnivåns arbete med psykisk hälsa.

– Det här som vi gör nu är den första riktade satsningen på primärvården i sitt slag, sa Malin Danielsson, funktionsrättspolitisk talesperson för Liberalerna.

Häromveckan meddelades andra nyheter från höstbudgeten. Då framkom att regeringen vill skjuta till 2 miljarder i riktade bidrag till hälso- och sjukvården nästa år och ytterligare 1 miljard för kortare vårdköer.

Läs också:
Regeringen skjuter till tre miljarder kronor till hälso- och sjukvården