Det nordiska rådet för yngre läkare, NRYL, träffas en gång om året i något av de nordiska länderna. I helgen är det svenska Sylf, Sverige yngre läkares förening, som står som värd.
I tre dagar ska delegaterna, som representerar föreningens motsvarigheter i de nordiska länderna, diskutera aktuella frågor som kollektivavtalsförhandlingar, AI och struktureringen av hälso- och sjukvården.
Ingeborg Henriksen, ordförande för norska Yngre legers forening, tycker att den största vinsten är att dela kunskap och erfarenheter med varandra.
– Vi jämförs ofta våra regeringar, så att få en möjlighet att prata med varandra och få förstahandsinformation om hur saker funkar, det är väldigt användbart. Vi har mycket att lära av varandra. Att få vara en del av en större grupp över landsgränserna, det är fint, säger hon.
Hon får medhåll av Kasper Staghøj Sinding från danska Yngre Læger.
– Vi är på många sätt lika men vi gör saker också mycket olika. Det ger mycket kunskap som jag kan ta hem om hur vi kan arbeta med olika frågor i Danmark, säger han.
En annan fråga som diskuteras under mötet är olikheter i de olika ländernas system för specialistutbildning, något som Läkartidningen nyligen skrivit om.
– Även om systemen i grunden är lika så arbetar vi så olika med det att det hindrar oss, eller i alla fall försvårar för oss, att flytta över gränserna, säger Ingeborg Henrikssen.
– Särskilt när du tänker på att vi ska kunna röra oss fritt mellan de nordiska länderna, säger Kasper Staghøj Sinding.
Det finns också områden där de skulle kunna samarbeta ännu mer, säger de, särskilt i frågor som berör alla länderna, som svårigheter att rekrytera läkare.
– Vi står alla inför faktum att vi saknar läkare och det är svårt att rekrytera. Inget av våra länder är stora, så där kanske vi kunde göra mer arbete tillsammans, säger Ingeborg Henriksen.
Förutom Sylf, norska Yngre legers forening och danska Yngre Læger består rådet även av isländska Félag almennra lækna och finska Nuorten Lääkärien Yhdistys.