Hur mår magen i dag?

– Magen mår bra, jag har bra pli på den sedan i början på året.

»Det är både det roligaste och det svåraste jag gjort«, säger »magdoktorn« Rana Eizad, om sin bok, som krävde en hel del research. Foto: Matilda Lindeblad

Hur kom det sig att du skrev din bok?

– Jag fick möjlighet att skriva boken efter en förfrågan från förlaget. De hade sett mitt konto på Instagram och tyckte att jag skrev begripligt och populärvetenskapligt om ett ämne som berör många och som var värt att belysa. Jag hade aldrig tänkt att jag skulle skriva en bok, det finns mer erfarna IBS-experter än jag! Men det saknades evidensbaserad information om IBS för allmänheten, och jag har i boken kokat ner all utspridd kunskap om det vi vet baserat på forskning. Jag tar upp problem som diarréer, förstoppning, smärta och svullnad som så många har, även om de inte uppfyller kriterierna för IBS.

Hur kom det sig att du startade ditt Instagramkonto?

– Det var under pandemin. Jag jobbade mycket kvällar och nätter, och sedan satt jag hemma som alla andra och försökte klura ut vad jag skulle göra på fritiden och som passade tillvaron då. Så jag valde något som engagerar mig och som ingen pratade om – vi har inget samtal om magen i dag. Det finns en hel del information om IBS på nätet, men det är mycket tyckande, alternativ­medicin och »det här fungerar för mig«, så jag började skriva utifrån den evidens som fanns. Det behövdes en evidensbaserad kanal som den här stora gruppen med magproblem kan använda sig av. Jag förmedlar den kunskap som finns och råd som används av läkare och andra inom vården – kunskap som i dag finns bakom stängda dörrar. Vi läkare är inte alltid så bra på att förmedla den.

Vad har du fått för respons av kollegor på din bok?

– De har varit jättepositiva och stöttande. Många har läst och gett positiv feedback, det är jag glad för. Andra ser också behovet, men alla har inte tid att ta samtalet om IBS, den finns ofta inte i de 20 minuter du har med patienten. Då är det tacksamt att ha en bok att hänvisa till. Jag har också läkarkollegor som har sagt att patienter har tipsat dem om boken!

– Min teori är att om vi lägger lite tid på information kan människor med de här problemen hjälpa sig själva, vilket kan leda till färre onödiga läkarbesök.

Du är också ganska personlig i boken.

– Det finns ett pedagogiskt värde i att vara personlig. Jag tror inte att man ska skriva en sådan här bok som en Wikipedia-sida, det kanske inte är det sexigaste ämnet, så en del av tanken var att göra boken lättsam. Jag hade en tydlig pedagogisk plan för hur man kan lära sig mest – alla som har problem med magen vill lära sig mer, och då är den personliga berättelsen viktig, tillsammans med humor. Då är det lättare att få det som låter tråkigt att vara spännande. Ta till exempel bulkmedel, det finns nog ingen som tycker att det låter spännande. Ändå är det fler som blir hjälpta av det än av probiotika, som kanske är lättare att marknadsföra.

Ditt val av specialitet, var det självklart?

– Jag har som många andra flera intresseområden, men det som fångat mig är dia­gnoser som drabbar många, det som är vanligt och utbrett men inte livshotande, och där man som patient ofta faller mellan stolarna. Jag tycker att magen och tarmen är de roligaste organen – och så älskar jag att laga mat, så det är kul att det finns en direkt koppling där, hur vi med rätt livsstil och kost kan må bättre.

Vad hoppas du med boken?

– Mitt mål är att man ska starta en konversation om magen, det är en dialog som inte riktigt finns, och så hoppas jag att den ska fungera som ett bra hjälpmedel som vi kan hänvisa patienter till.

 

Rana Eizad

Yrke: Snart färdig specialist inom internmedicin. Ska sedan göra ST inom gastroenterologi.

Ålder: 34 år.

Familj: Sambo.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Med boken »Dumma mage« (Bonnier Fakta; 2024). Har snart 70 000 följare på Instagram under namnet @magdoktorn.

Övrigt: Matlagning är ett stort intresse.