Informationsplikten har gällt sedan 1985 och innebär att personer som lever med hiv har en skyldighet att berätta om smittan för sina sexpartner. Det kan dock ändras framöver, efter att regeringen har beslutat om ett tilläggsdirektiv till utredningen om ett stärkt framtida smittskydd. Enligt det nya direktivet ska utredningen också säkerställa att smittskyddslagen är ändamålsenlig och proportionerlig i förhållande till den enskildes skyldigheter att förebygga smittspridning, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Detta är både viktigt och efterlängtat av många. De allra flesta personer som lever med hiv har i dag en välinställd behandling, vilket gör att det inte finns någon risk för överföring av smitta vid sexuella kontakter. Behandlande läkare kan redan i dag undanta personer med välinställd behandling från informationsplikten, men kunskapen om och tillämpningen av den möjligheten varierar och det är därför angeläget att se över informationsplikten, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i ett uttalande.

Beskedet välkomnas av RFSL, som länge har kritiserat informationsplikten för att bidra till stigmatisering av personer som lever med hiv och för att lägga allt ansvar på den smittade.

– Det är glädjande att regeringen öppnar upp för ett avskaffande av informationsplikten, en rest från en svunnen tid. RFSL har kämpat för att minska utsattheten för människor som lever med hiv i Sverige i över 40 år, och det här är en viktig delseger, säger förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala i ett uttalande.

Utredningen får också en förlängd uppdragstid och ska nu redovisas senast i januari 2026.