Den första vädjan kom strax före jul förra året. I en debattartikel i Läkartidningen uppmanade Läkemedelsverket läkarkåren att inte förskriva GLP-1-receptoragonister, som Ozempic, om det saknas godkänd indikation. I förra veckan upprepades budskapet i en debattartikel i Dagens Medicin, då den första debattartikeln inte ansågs ha fått tillräcklig effekt. Fortfarande görs nämligen 16 procent av uttagen av patienter utan diabetes, som egentligen inte ska få Ozempic, visar myndighetens egen statistik.

Nyligen visade också SVT:s Uppdrag granskning hur enkelt det är att få Ozempic utskrivet i viktminskningssyfte. Reportern gav sig även ut på svarta marknaden och beställde hem Ozempic från nätet, vilket har fått myndigheten att reagera.

I en ny debattartikel, denna gång i Aftonbladet, varnar nu Läkemedelsverket allmänheten för olaglig handel med läkemedel. »Det finns flera exempel på att individer dött eller skadats allvarligt av semaglutid som köpts på olaglig väg«, skriver Lena Björk, chef för tillsynsverksamheten på Läkemedelsverket. Dessutom göder inköpen kriminella, betonar hon.

»Även om du inte råkar illa ut; är det verkligen värt att dina pengar hamnar i de kriminellas fickor? För det är där de hamnar. Den organiserade brottsligheten blir fetare medan du blir smalare – och riskerar livet«, skriver hon i debattartikeln.

Läkartidningen har varit i kontakt med Läkemedelsverket med ett flertal frågor, bland annat om huruvida uppmaningen till allmänheten kan få motsatt effekt. Vad händer om läkare börjar skriva ut Ozempic i viktminskningssyfte för att inte patienterna ska riskera livet genom att skaffa läkemedlet på annat håll?

»Angående din fråga om debattartikeln kan visa sig vara kontraproduktiv, så är den intressant. Läkemedelsverkets bedömning är dock att informationen om riskerna med att köpa okontrollerade preparat är grundläggande och inget vi kan avstå att informera om. Bedömningen är att läkarkåren kan hålla flera olika saker i huvudet samtidigt här och göra kloka bedömningar«, skriver utredaren Elin Maria Bergsten i ett mejl.

Hur många som dör eller skadas av semaglutid inköpt på olaglig väg vet inte Läkemedelsverket i dagsläget.

»Läkemedelsverket känner inte till någon officiell statistik över hur många som farit illa eller avlidit till följd av behandling med fulköpt Ozempic. Däremot så vet vi att det finns fall i Europa där man har märkt om insulinpennor som Ozempic vilket lett till sjukhusinläggningar«, skriver Elin Maria Bergsten.

Läs också:
Läkemedelsverket vädjar återigen till läkare angående GLP-1-analoger
Reporter lyckades få ut Ozempic för viktnedgång på sex av nio nätkliniker
Debatt: Förskriv GLP-1-receptoragonister endast på godkänd indikation