Förra sommaren inkom polispatruller med en man till akutmottagningen för vuxenpsykiatri i Uppsala vid fyra tillfällen. Mannen uppvisade ett avvikande beteende och hade uttalat dödshot. Vid samtliga tillfällen vägrade dock personalen ta emot mannen, med hänvisning till ett beslut fattat av en chefsöverläkare. Polisen anmälde agerandet till Justitieombudsmannen, JO, varpå en granskning inleddes.
I sitt yttrande till JO skrev regionen att bakgrunden till beslutet att neka mannen var att han under en längre tid utsatt såväl personal som patienter för allvarliga verbala hot och även gått till fysiska angrepp. Mannen ska också flera gånger ha blivit upprörd då han inte fått de narkotikaklassade läkemedel som han önskat. Akuten hade därefter skrivit en remiss till den rättspsykiatriska enheten Helix i Region Stockholm, specialiserad på utåtagerande och hotfulla personer. »Således har inte patienten avvisats från vår verksamhet utan hänvisats till Helix när han söker på eget initiativ«, skriver chefsöverläkaren.
Dock tror chefsöverläkaren att dokumentet kan ha lett till missuppfattningar om när mannen ska tas emot och inte. »Vi finner det också angeläget att repetitionsutbilda mottagningens personal avseende handläggningen när personer kommer med polistransport. Här är det viktigt att man särskiljer frivilliga transporter på patientens eget initiativ från den transport som sker enligt § 47 LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård, reds anm) där läkarbedömning alltid skall ske«.
Men det faktum att mannen hade erbjudits vård i en annan region befriar inte Region Uppsala från sitt ansvar att erbjuda en regioninvånare en god vård, skriver JO i sitt utlåtande. Det går inte heller att på förhand avgöra vem som ska beredas vård och inte. »En person som söker vård vid en akutmottagning måste naturligtvis snarast få en medicinsk bedömning av sitt hälsotillstånd för att vårdpersonalen ska kunna ta ställning till om personen är i behov av hälso- och sjukvård eller inte.« I fall som detta, där polisen inkommit med en person som bedömts lida av en allvarlig psykisk störning och som utgör en fara för sig själv eller andra, ska alltid en läkarbedömning ske.
Chefs-JO Erik Nymansson är mycket kritisk till akutmottagningens hantering av ärendet och förutsätter att något liknande inte inträffar igen, skriver han.