Som Läkartidningen tidigare berättat har flera länder i Europa svarat på EU:s uppmaning och tagit emot patienter från Gaza för vård. I Sverige har även Karolinska universitetssjukhuset och Aleris sagt sig vara redo att ta emot patienter om regeringen ger klartecken. Men den svenska regeringen har så här långt sagt nej till EU:s förfrågan.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) har svarat att en evakuering av patienter från Gaza är komplicerad och en stor kostnad för vård av relativt få patienter. Det här är något som bland annat föreningen Sjukhusläkarna funnit bekymrande. »Det är mycket svårt att förstå regeringens nej när vårdgivare har sagt att de har kapacitet att ta emot och att det inte skulle gå ut över annan vård«, sa ordförande Elin Karlsson i en intervju i Läkartidningen.
Läkare mot rasism och ett par andra organisationer med medlemmar inom hälso- och sjukvården, startade i augusti en namninsamling för att få regeringen att ändra sin ståndpunkt. I uppropstexten krävde de att regeringen omedelbart ska besluta om ett att ta emot patienter från Gaza för vård.
Uppropet, som inte bara riktade sig till sjukvårdspersonal utan till allmänheten i stort, har samlat in 21 000 underskrifter. På måndagen lämnades det över till sjukvårdsministerns stab, symboliskt i en röd första hjälpen-väska, skriver Läkare mot rasism i ett Instagram-inlägg. »Drygt 3 000 ukrainska patienter har sjukevakuerats till EU, så vi vet att vården klarar detta. EU-kommissionens förfrågan gäller 109 palestinska barn och vi måste skynda oss innan barnen på listan dör av sina sjukdomar«, skriver en representant för organisationen i inlägget.
Läs även:
Sjukhusläkarna: Bekymrande att regeringen nekar Gazapatienter
Sju EU-länder evakuerar palestinska patienter – Sverige avvaktar