ombud på psykiatrin i Region Norrbotten.
David Gotthold. Foto: Erika Rosendahl

– Norrbotten ligger redan bland de lägsta vad gäller antalet disponibla vårdplatser inom psykiatrin i hela Sverige, enligt SKR:s siffror. Med den här förändringen blir vi klart lägst. Jag ser risker för både personal och patienter, säger David Gotthold, ST-läkare, fackligt ombud och skyddsombud inom psykiatrin i Region Norrbotten.

Det var i somras som regionstyrelsen i Norrbotten fattade beslut om att införa specialpsykiatriska omvårdnadsteam, så kallade »Spot« som ska behandla patienter i deras hem. Liknande arbetssätt införs även i psykiatrin på Sunderby sjukhus och i Gällivare. »Spot« har tidigare visat goda resultat i till exempel Region Västernorrland, både vad gäller hög patientnöjdhet och förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna, enligt regionstyrelsen. 

I och med det nya arbetssättet ska den slutenvårdspsykiatriska avdelningen på Piteå sjukhus avvecklas och resurser i stället flyttas till Sunderby sjukhus. Men trots att oktober närmar sig finns det ännu inte några nya slutenvårdsplatser tillgängliga i Sunderbyn. 

Pernilla Nordkvist. Foto: Region Norrbotten
Pernilla Nordkvist. Foto: Region Norrbotten

– Vi håller på och rekryterar ny personal, men det är en utmaning, säger Pernilla Nordkvist, divisionschef för psykiatrin i Region Norrbotten.

Att det är svårt att rekrytera personal till psykiatrin i Norrbotten är ingen överraskning. Det är brist på flera kompetenser inom regionen.

– Vi har haft ett tapp, både av sjuksköterskor och på läkarsidan. Att bemanna slutenvården med läkare har varit jättesvårt, säger Pernilla Nordkvist.

David Gotthold ifrågasätter att slutenvårdsavdelningen i Piteå stängs ned utan att personal och nya platser i Sunderbyn säkerställts. 

– De patienter som är mest sköra, som kanske behöver tvångsvård och inte går att hantera i öppna vårdformer, var ska de vara om de inte får upp avdelningen i Sunderbyn? Det finns många sådana frågetecken som inte blivit besvarade, säger han.

Birgitta Johansson Huuva (C), ansvarigt regionråd i Region Norrbotten. Foto: Simon Eliasson Region Norrbotten
Birgitta Johansson Huuva. Foto: Simon Eliasson/Region Norrbotten

Facket har länge försökt lyfta riskerna med förändringen, men upplever inte att de fått några svar från ledningen, förklarar David Gotthold.

Förändringarna inom psykiatrin i Norrbotten är en testverksamhet som ska pågå under hösten 2024 och våren 2025 och därefter utvärderas av regionstyrelsen.

– Vi kommer att ha en kontinuerlig uppföljning av hur det fungerar med »Spot« och med slutenvården i Sunderbyn. Vår ambition och förhoppning är att vi på det här sättet kan göra en marginell förändring av det totala antalet slutenvårdsplatser och att vi får en bättre service till våra medborgare, säger Birgitta Johansson Huuva (C), ansvarigt regionråd i Region Norrbotten.