Kostnaderna för hyrpersonal har länge vållat huvudbry för regionerna och sedan flera år tillbaka pågår ett gemensamt arbete för att minska beroendet av hyrpersonal. Förra hösten lade regionerna in en högre växel i ansträngningarna och för första gången på flera år sjunker nu kostnaderna för hyrpersonal. 20 av 21 regioner uppvisar lägre kostnader för hyrpersonal under det första halvåret i år, jämfört med motsvarande period förra året, enligt Sveriges Kommuner och regioner, SKR.

Störst procentuell minskning jämfört med 2023 syns i Region Stockholm, som bantat ner kostnaderna 58 procent. Det motsvarar 344 miljoner kronor, skriver regionen i ett pressmeddelande. Därmed har regionen nått 2024 års mål om att ha högst en procent inhyrd bemanning i sjukvården.

Den enda regionen som går mot strömmen och ligger på en något högre nivå än samma period förra året är Region Västerbotten, som har lagt 145 miljoner kronor på hyrpersonal under det första halvåret i år.

– Vi ligger fortfarande kvar på en hyrkostnadsandel på drygt 4 procent men sedan i juni kan vi tydligt se att avropen av hyrpersonal och antalet köpta hyrtimmar har minskat och det är glädjande. Det är dock lite för tidigt för oss i Västerbotten att dra några större slutsatser och att kunna se en minskning av våra kostnader, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Elisabeth Karlsson i ett pressmeddelande.

I hela landet sjönk kostnaderna för sjuksköterskor totalt sett med 42 procent. För läkare syns en mer blygsam minskning, på 16 procent. Men på några håll ökar kostnaderna för just hyrläkare, bland annat i Region Kronoberg, som sett en 20-procentig ökning av hyrläkarkostnaderna. Samtidigt minskade kostnaden för hyrsjuksköterskor med 26 procent i regionen.

– Vi är medvetna om att vi fortfarande har utmaningar kvar att lösa, inte minst när det gäller inhyrningen av läkare. Vi måste hålla fast vid den här kursen och glädjas åt de resultat vi ser. Det här är ett viktigt steg för att säkerställa att vi kan erbjuda våra invånare en stabil och långsiktig vård, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ida Eriksson (M) i ett pressmeddelande.

Kostnaderna för hyrbemanning utgjorde 3,4 procent av regionernas totala personalkostnader första halvåret 2024, en minskning från 4,9 procent första halvåret 2023.

Läs också:
Hyrkostnaderna sjunker på flera håll – nu återrekryteras sjuksköterskor
En och en halv miljard mer till hyrpersonal – men minskning sista kvartalet 2024