1 412 timmar. Så mycket övertid har en läkare i Västerbotten registrerad. Det innebär drygt 27 timmar övertid i veckan, och då är inte sommar-semester och julveckorna borträknade – eller mer än fem timmar extra, varje vardag.

I detta nummer kan du läsa den kartläggning av läkarnas övertid som vår reporter Anna-Cajsa Torkelsson har gjort. Det ska sägas att läkaren i Västerbotten är extrem, och det finns förhoppningsvis någon form av frivillighet i den typen av anhopad övertid. Men kartläggningen visar att fler än 1 000 läkare hade mer än 200 timmars övertid registrerad förra året, det vill säga över den gräns som är tillåten enligt arbetstidslagstiftningen.

Flera av de personer som intervjuas i artikeln påpekar att detta sannolikt är toppen på ett isberg. Många läkare avstår från att registrera en del övertid, eller kan inte göra det av olika skäl. Kanske vill en ung läkare visa att hen hänger med och visst hinner alla sina arbetsuppgifter. En erfaren läkare som stannar en stund med en patient lovar sig själv att ta igen det nästa vecka. Och så löper det på.

Hur har du det med övertiden? Du får gärna höra av dig till mig och berätta.