Den nationella patientenkäten, som samlar in patienters upplevelser från Sveriges 21 regioner, visar bland annat att sju av tio som varit i kontakt med den öppna barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) haft en bra upplevelse av vården. Lika stor andel upplever också att tillgängligheten till Bup varit god – när de väl fått vård.

– Vårdbehovet inom psykiatrin, i synnerhet inom Bup, är väldigt stort. Trots att regionerna producerar mer vård än någonsin är väntetiderna till Bup långa, eftersom efterfrågan är så pass hög. Det är ett stort problem – men det är samtidigt glädjande att se att de allra flesta, både barn och vuxna, som får vård tycker att den är bra och att de får stöd, säger Kerstin Evelius, chef för folkhälsa och psykiatri på SKR, i ett pressmeddelande.

Även inom vuxenpsykiatrin har sju av tio haft en positiv upplevelse av den öppna vården samtidigt som lika många upplever gott emotionellt stöd i samband med vården.

Inom slutenvården är den positiva andelen något lägre. Sex av tio har haft en positiv upplevelse av vården och hälften uppger att deras vårdbehov blivit tillgodosett.

Det kan samtidigt finnas stora regionala skillnader. Region Västernorrland uppger i ett pressmeddelande att förbättringar har skett jämfört med 2022, men att tillgängligheten inom Bup kan bli bättre.

– Vi arbetar strategiskt med att öka tillgängligheten på alla våra mottagningar och uppfyller vårdgarantin på 90 dagar för nybesök och behandlingsuppstart. Cirka 62 procent får nybesök inom 30 dagar och akuta besök erbjuds alltid tid samma dag eller dagen efter, säger Mats Gidlund, länsverksamhetschef för Bup.

Även Region Blekinge uppger att förbättringar sker. 2022 uppgav 70,5 att tillgängligheten var god och i år landade betyget på 75,7 procent.

– Vårdbehovet inom barn- och ungdomspsykiatrin är väldigt stort och trots att vi regioner producerar mer vård än någonsin är väntetiderna fortfarande långa. Men nu går vi åt rätt håll och det är glädjande för våra patienter, säger Petra Nordberg, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Region Blekinge i ett pressmeddelande.

Region Stockholm uppger bland annat att förbättringar behöver ske inom Bup.

–  Vårdbehovet inom psykiatrin är väldigt stort i Region Stockholm och fler personer har under de senaste åren fått vård. Övergripande har de flesta patienter en god upplevelse av psykiatrin men inom slutenvården ser vi saker som vi måste vi arbeta vidare med, framför allt inom barn- och ungdomspsykiatrin. Även om svarsfrekvenserna där var låga ger det ändå en indikation på att många anser att vården inte har levt upp till förväntningarna, säger Maria Andersson, chef över Psykiatri och samverkan på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Titta närmare på resultaten här.

Läs även:
Specialistsjukvården får fortsatt högt betyg i nationella patientenkäten

Fakta 

Nationell Patientenkät (NPE) är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser inom hälso- och sjukvården. Nationell Patientenkät är en av Sveriges största enkätundersökningar. Sedan 2009 deltar samtliga regioner. Uppföljning av den specialiserade sjukhusvården sker vartannat år. Arbetet samordnas av SKR.
I Nationell Patientenkät redovisas resultat per fråga och i dimensioner, med grupper av frågor om tillgänglighet, information och kunskap, kontinuitet och koordinering, respekt och bemötande, delaktighet och involvering, emotionellt stöd samt helhetsintryck.

Källa: SKR