Anna Svärd, ny chef för chefläkarna i Region Dalarna. Foto: Region Dalarna
Anna Svärd. Foto: Region Dalarna

Anna Svärd har tidigare varit biträdande verksamhetschef inom reumatologi på Falu lasarett och arbetat med forskning. Sedan år 2020 är hon en av sex chefläkare i Region Dalarna. Nu tar hon klivet upp och blir chef för enheten.

Vad innebär din nya roll?

– Jag kommer att fortsätta i mitt chefläkaruppdrag, som chef leda och fördela arbetet på vår enhet och sitta med som medicinsk rådgivare i regiondirektörens och hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp i Region Dalarna.

Varför tror du att du får tjänsten?

– Jag tror att det är en kombination av min långa kliniska erfarenhet som reumatolog och bakgrund som forskare samt att jag arbetat på chefläkaravdelningen och har god insikt i arbetsuppgifterna.

Vad kommer du att tillföra i rollen?

– Jag hoppas att vi som chefläkare kan lägga mer av vår tid och energi på att stötta verksamheten när det gäller det förebyggande arbetet. Att upptäcka risker och vidta åtgärder redan innan det har hänt något allvarligt. 

Ser du några utmaningar?

– Den främsta utmaningen är nog det pressade läget generellt inom sjukvården, både i Region Dalarna och nationellt. Det är knappa resurser. Budgeten går inte ihop riktigt. Vi är för få i personalen på många håll. Det gör att det blir svårt för verksamheter att avsätta personer och tid till att utreda avvikelser och jobba med patientsäkerhetsarbetet på ett strukturerat sätt. Det tar ju tid, men lönar sig på sikt. 

Vad ser du mest fram emot?

– Det är alltid roligt att få lära sig nya saker.  Sedan ser jag också fram emot att få vara med och styra åt vilket håll vi jobbar. Just det här med mer förebyggande arbete. Och att vi verkligen försöker tänka till hur vi jobbar som chefläkare för att göra största möjliga nytta för verksamheten och patienterna.

Om Anna Svärd

Ålder: 60 år

Bor: Uppvuxen i Dalarna. Bosatt i Falun med sin familj.

Yrkesbakgrund: Utbildad läkare och biomedicinsk analytiker. Har tidigare arbetat som verksamhetschef inom reumatologi på Falu lasarett, forskat om ledgångsreumatism och gikt samt arbetat som chefläkare inom Region Dalarna.