Det var i fredags eftermiddag som psykiatrin inom Region Norrbotten tvingades gå upp i stabsläge. 

”Fler personer än vanligt skrivits in till de psykiatriska slutenvårdsplatserna i länet. För att möta det ökade vårdbehovet har bemanningen ökats, med både egna medarbetare och hyrpersonal”, skrev regionen på sin webbplats i måndags.

– Läget är ansträngt, men stabilt. Vi har följt utvecklingen noga under helgen och kommer att fortsätta med det, sa Pernilla Nordkvist, chef inom division psykiatri, i ett uttalande på regionens webbplats.

På tisdagen kom så beskedet om att Pernilla Nordkvist vill lämna sitt uppdrag som chef för psykiatridivisionen snarast möjligt.

– Vi är inne i ett stort förändringsarbete och hela processen har varit omgiven av synpunkter och hårt tryck i bland annat sociala medier, inte bara riktat mot mig i min yrkesroll utan också mig som person. Jag har försökt hantera det i både yrkesliv och privat men det är svårt att separera rollerna. Min samlade bedömning är att det inte längre är möjligt att fortsätta i den här rollen och det har jag nu meddelat regiondirektören, säger Pernilla Nordkvist i ett pressmeddelande.

Regiondirektör Ulrika Sundqvist förklarar i samma pressmeddelande att hon respekterar Pernilla Nordvists beslut och att en tillförordnad divisionschef kommer att tillsättas snarast.

Psykiatrin i Norrbotten befinner sig fortfarande i stabsläge. På tisdagen kom beskedet från regionen att också stängningen av slutenvårdpsykiatrin i Piteå flyttas fram från den 1 till den 10 oktober.

”Patienterna som i dag vårdas på slutenvårdsplatserna i Piteå och som bedöms fortsatt behöva vård som inneliggande patienter kommer tidigast att flyttas 10 oktober”, skriver Emma Bergström Wuolo, pressansvarig på Region Norrbotten i ett mejl till Läkartidningen på tisdagen.

Planen är att inneliggande patienter i Piteå ska flyttas till Sunderby sjukhus, där åtta nya vårdplatser öppnades i måndags.

– De behåller 6 av 10 platser på slutenvården i Piteå under en tillfällig period, säger David Gotthold, facklig representant för Läkarförbundet inom psykiatrin i Norrbotten.

Läkartidningen har sökt Pernilla Nordkvist för en kommentar.

Läs även:

Oro när slutenvårdspsykiatrisk avdelning i Piteå avvecklas