Magnus Johansson. Foto: Region Sörmland.

Region Sörmland har, likt många regioner, ekonomiska utmaningar och på agendan står flera personalnedskärningar för att nå en budget i balans. För ett år sedan varslade Region Sörmland 700 anställda.

– Hittills har vi lyckats minska på inhyrda medarbetare, men det har också lett till färre vårdplatser.

Av totalt 7 624 anställda i hela regionen (en siffra från i mars i år) behöver regionen nu minska personalstyrkan med 267 årsarbetare, varav 191 tjänster är inom hälso- och sjukvården. De berörda tjänsterna är främst inom administrativa och stödjande funktioner, men även viss vård- och patientnära personal påverkas. Förslaget om hur minskningen ska ske (se faktaruta) innefattar både varsel och att inte tillsätta vakanta tjänster.

– Vi kommer senare att behöva komma tillbaka med ett förslag till politikerna med mer specifika förslag på vilka verksamheter som ska begränsas. Det kan gälla olika utbudspunkter.

En »utbudspunkt« kan vara till exempel vara en mottagningsverksamhet vid ett sjukhus. Ett annat exempel är sjukhusbibliotek, vilka redan har dragits in på Sörmlands tre sjukhus under förra året, en åtgärd för att spara pengar.

Vilka fler verksamheter kan drabbas?

– Det kan bli så att vi inte kan erbjuda all mottagningsverksamhet vi har i dag vid alla tre sjukhusen. Men det där är något vi får titta vidare på.

Högsta prioritet är att inte inkräkta för mycket på vårdnära personal.

– Vi försöker se om vi kan ta bort stödjande verksamhet som vårdutveckling, en del biträdande enhetschefer och det finns också stora grupper som hjälper till med vårdadministration.

Medicinska sekreterare är en vårdkategori där antalet tjänster kan behöva minskas i vissa verksamheter, berättar Magnus Johansson.

Hur kommer dessa nedskärningar drabba läkare?

– Om man minskar en viss typ av verksamhet, en utbudspunkt, så är det klart att läkarna i den verksamheten kommer att påverkas. Och det är klart att det kan bli en högre arbetsbelastning, inte bara för läkare, utan även andra yrkesgrupper.

Hur hanterar ni det?

– Vi gör riskbedömningar avseende arbetsmiljön, men det är klart att stora förändringar påverkar och kommer få konsekvenser. Det är så klart viktigt att vi har en god arbetsmiljö och vi har fortfarande brister inom vissa läkarspecialiteter så vi måste fortfarande kunna behålla och rekrytera läkare, säger hälso- och sjukvårdsdirektören.

Läkartidningen har sökt Sörmlands läkarförening utan framgång, men till P4 Sörmland säger föreningens tillförordnade ordförande Marie Engman:

– Den stora faran är att det framförallt är våra gamla och sköra patienter som kommer få vänta ännu längre än vad de gör i dag.

Detta på grund av att äldre kan behöva fler dagar på sjukhus samtidigt som vårdplatserna blir färre.

Slutgiltigt besked om neddragningarna kommer den 15 oktober då regionfullmäktige sammanträder i Sörmland.

Läs även:
Sörmland mot miljardförlust – drar ner på personalen med två procent

Så många tjänster inom hälso- och sjukvården föreslås försvinna i Region Sörmland uppdelat per division:

Gemensam hälso- och sjukvårdsledning: 2 tjänster minskas, 26 tjänster som är/blir vakanta kommer inte tillsättas. Därtill ingår här 21 tjänster inom grundutbildningen för sjuksköterskor som föreslås pausa under 2025.

Kirurgi: 31 tjänster minskas, 25 tjänster som är/blir vakanta kommer inte tillsättas.

Medicin: 32,5 tjänster minskas, 16,5 tjänster som är/blir vakanta kommer inte tillsättas.

Medicinsk service: 18,5 tjänster minskas, 5,5 tjänster som är/blir vakanta kommer inte tillsättas.

Psykiatri och funktionshinder: 12 tjänster minskas, 9 tjänster som är/blir vakanta kommer inte tillsättas.

Primärvård: 3 tjänster minskas, 10 tjänster som är/blir vakanta kommer inte tillsättas.

Källa: Region Sörmland