Egenreferat. Rektouretral fistel är en ovanlig men allvarlig komplikation efter radikal prostatektomi. Incidensen internationellt varierar mellan 0 och 8,2 procent. Symtomen vid en rektouretral fistel är läckage av urin till rektum och pneumaturi. Fisteln mellan urinvägarna och rektum leder till urinvägsinfektion och risk för pyelonefrit samt perineal sepsis. Många olika operationsmetoder finns beskrivna. Vi har 2018 presenterat vår då 15-åriga omfattande erfarenhet av transsfinkterisk metod enligt York–Mason och redovisat en läkningsfrekvens på 90 procent [1]. Transsfinkterisk operation innebär en bakre proktotomi med patienten i fällknivsläge. När rektums bakvägg är öppnad ses fistelöppningen i rektums framvägg tydligt, vilket underlättar excisionen av fisteln och förslutningen av först defekten i bakre uretraväggen och sedan i främre rektalväggen.

Det är välkänt att interposition av dartosfascian kan kombineras med perineal metod, en annan sedan länge etablerad operationsmetod av rektouretrala fistlar.

Vi har utvecklat en ny metod där den rektouretrala fisteln opereras med transsfinkterisk metod kombinerad med dartos-interposition [2]. På så sätt kan fördelen med den utmärkta åtkomsten till fisteln som en transsfinkterisk metod innebär kombineras med en dartos-interposition mellan främre rektalväggen och bakre uretraväggen hos patienter där försämrade läkningsmöjligheter bedöms föreligga. Vi beskrev det första fallet någonsin i litteraturen med den här metoden 2018 och har nu efter ytterligare operationer med den nya metoden kunnat verifiera resultaten. Den nya, kombinerade metoden har vi använt hos patienter med risk för försämrad läkning, såsom patienter som har genomgått strålbehandling eller som har större fistlar, upp till 20 mm i diameter. Den nya metoden innebär ingen ökad risk för ytterligare komplikationer jämfört med operation utan dartos-interposition. I den refererade artikeln redovisas 5 konsekutiva patienter där fistel vid kontroll med cystouretrografi efter 6–8 veckor var läkt hos samtliga, således 100 procent läkning [2].

Metoden är en vidareutveckling av kirurgin för rektouretrala fistlar som kan hjälpa patienter med förmodat svårläkta fistlar.