I dag används AI inom vården på flera olika sätt, bland annat för att granska röntgenbilder, spåra sjukdomsutbrott och förutsäga sjukdom genom att gå igenom medicinska journaler, enligt forskningsinstitutet RISE. »Möjligheterna är enorma, men så är även farhågorna«, står det i en analys från institutet.

I en ny enkät som skickats ut till Läkarförbundets opinionspanel uppger var fjärde av de nästan 1 500 svarande att de använder sig av AI i jobbet. Av dessa svarar nästan hälften att det sker dagligen. Vanligast är att AI är involverat när läkarna skriver journaler (46 procent), att AI används för bild- och signaldiagnostik (21 procent) eller för översättning (18 procent). Men samtidigt svarar bara 6 procent ja på frågan om det finns en AI-policy på arbetsplatsen, medan 55 procent svarar nej och 39 procent är osäkra.

Det är något som Läkarförbundets ordförande, Sofia Rydgren Stale, ser med allvar på.

– Det är förenat med stora risker att införa AI-system i en miljö som sjukvården. Tekniken riskerar att dra fel slutsatser och patienternas integritet hotas om inte systemen är tillräckligt robusta. Kunskapen behöver öka och arbetsgivarna måste ta fram riktlinjer som gör att kraften i AI kan användas på tryggt sätt, säger Sofia Rydgren Stale i ett uttalande.

När läkarna har tillfrågats om vad som hindrar arbetsplatsen från att använda sig av AI i större utsträckning uppger också 53 procent att det saknas grundläggande kunskap om AI. Nästan lika många, 47 procent, anser att det finns en osäkerhet kring juridiska konsekvenser av ökad AI-användning. Här vill Sofia Rydgren Stale att staten tar ett större ansvar. Hon hänvisar bland annat till att regeringens AI-kommission, som ska redovisa sitt uppdrag i juni nästa år bara tar upp vårdens särskilda behov i begränsad omfattning, och att den vägledning som Läkemedelsverket har tagit fram inte är mer än tolv sidor lång.

– Det behövs mer konkreta skrivningar om när och i vilken form det får användas. Det finns en stor politisk förväntan om att AI ska spara personal och effektivisera. Men många arbetsuppgifter inom vård och omsorg är svåra att automatisera, säger hon till nyhetsbyrån TT.

Läs också:
Frustration på akuten väckte idén att utveckla en ICD-motor med AI
Var femte allmänläkare i ny studie använder AI-chattbottar i jobbet
AI hjälper läkare med journalen så att fokus läggs på patienten
Självskrivande journalanteckningar: »Ger läkaren superkrafter«
Digitaliseringsrådet och SKR: »Hur korrekt blir det?«

Om enkäten

Enkäten skickades ut till 3 937 läkare i Läkarförbundets opinionspanel. Av dessa svarade 1 436 personer, vilket innebär en svarsfrekvens på 36 procent. Resultaten har sedan viktats utifrån kön, region och ålder för att ge representativa svar för förbundets yrkesverksamma medlemmar. Svaren samlades in mellan den 2 och 11 september.