Ulrika Sundquist, regiondirektör Region Norrbotten. Foto: Jan Lipka/Region Norrbotten
Ulrika Sundquist, regiondirektör Region Norrbotten. Foto: Jan Lipka/Region Norrbotten

Det var i tisdags som Region Norrbotten skickade ett pressmeddelande om att Pernilla Nordkvist väljer att lämna sitt uppdrag som divisionschef för psykiatrin i Region Norrbotten.

– Hon känner inte att delar av verksamheten har förtroende för henne. Sedan har hon utsatts för en del personangrepp i sociala medier, säger Ulrika Sundquist regiondirektör på Region Norrbotten till Läkartidningen.

Regiondirektören vill inte närmare gå in på vad dessa personangrepp handlar om.

– Det har skett på olika sätt under en tid. Vår säkerhetsavdelning är inkopplad. Men jag kan inte kommentera vilka åtgärder som är vidtagna, säger hon.

Ulrika Sundquist bekräftar att Pernilla Nordkvist ska lämna sitt chefsuppdrag så snart en tillförordnad divisionschef har tillsatts samt att arbetet med att rekrytera en tillförordnad och ordinarie divisionschef har inletts.

I måndags skickades misstroendeförklaringen, som undertecknats av 98 anställda, varav 25 läkare, inom psykiatrin i regionen, till regionledningen. »Vi anser att patientsäkerheten och arbetsmiljön står hotad, till en direkt följd av bristande ledarskap«, står det i skrivelsen, som avslutas med att förtroendet för Pernilla Nordkvist är »oåterkalleligt förbrukat«. I skrivelsen framgår också att chefsöverläkare och medicinskt ansvarig läkare i förra veckan skickade en underrättelse till Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, om att patientsäkerheten är hotad på grund av resursbrist på de slutenvårdspsykiatriska enheterna i Sunderbyn och Piteå.

– Det är svårt att motivera att hon ska sitta kvar när det är så pass många tydligt uttryckt att de inte har något förtroende för hennes ledarskap, säger Carl Almqvist, ST-läkare på psykiatrin på Sunderby sjukhus och en av dem som varit med och skrivit misstroendeförklaringen.

Enligt honom har det funnits missnöje en längre tid om hur förändringsprocessen inom psykiatrin har skötts.

– Det har varit för många frågetecken. Trots att en risk- och åtgärdsplan visat på ganska allvarliga risker, så har man valt att gå vidare utan någon tydlig åtgärdsplan, säger Carl Almqvist, ST-läkare på psykiatrin på Sunderby sjukhus.

Han menar att ledningen inte säkerställt att det finns tillräckligt med personal på psykiatrin i Sunderbyn för de nya slutenvårdsplatser som öppnats där.

– Man räknade med att de skulle gå att flytta all personal från Piteå till Sunderbyn. Men i stället har många sagt upp sig och sökt andra tjänster. Det finns inte tillräckligt med personal för att öppna de nya platserna i Sunderbyn just nu, men man har öppnat ändå genom att det tagits in stafettpersonal och att de fast anställda jobbar övertid. Men det är inte någon långsiktig lösning. För att rekrytera ny personal så måste vi också kunna erbjuda en dräglig arbetsmiljö, säger Carl Almqvist.

Carl Almqvist, ST-läkare på psykiatrin på Sunderby sjukhus. Foto: Tove Heimdal
ST-läkaren Carl Almqvist utanför psykiatrin på Sunderby sjukhus. Foto: Tove Heimdal

I går blåstes stabsläget för psykiatrin i Norrbotten av. Det föranleddes av ett högt tryck på slutenvårdsavdelningar i hela regionen under helgen. Följden blev också en överbeläggning på psykiatrin i Sunderbyn, trots att nya slutenvårdsplatser öppnats där. Det ledde också till att nedstängningen av slutenvårdsavdelningen i Piteå skjuts fram till den 10 oktober.

Regiondirektör Ulrika Sundkvist, tycker inte att det är konstigt att extrapersonal kallades in till psykiatrin i Sunderbyn med tanke på situationen.

– Det var en rejäl arbetstopp. Då är det rimligt att använda bemanningspersonal.

Nu är läget bättre, menar hon.

– Vi har också mer personal i Sunderbyn som är på väg in under hösten. Men de måste också avsluta sina nuvarande tjänster först.

Ulrika Sundquist har också tagit del av misstroendeförklaringen mot divisionschefen.

– Självklart så tar jag det på allvar när jag får en sådan skrivelse.

Hon konstaterar att regionen som arbetsgivare, trots många möten med olika arbets- och yrkesgrupper, inte lyckats skapa dialog och delaktighet runt förändringsarbetet mot öppnare vårdformer som pågår inom psykiatrin.

ST-läkaren Carl Almqvist på Sunderbyn sjukhus som står bakom misstroendeförklaringen, tycker att det är beklagligt att Pernilla Sundqvist ska ha utsatts för personangrepp i sociala medier.

– Det är jättetråkigt att höra. Det är inget vi sett. Man ska kunna ta till sig kritik som chef, men inte bli attackerad som person, säger han.

Läs även:
Oro när slutenvårdspsykiatrisk avdelning i Piteå avvecklas
Chefen för psykiatrin i Norrbotten slutar – stängning i Piteå skjuts fram