De senaste dagarna har bombattackerna mot södra Libanon och Beiruts södra förorter intensifierats. Israelisk militär har uppmanat människor i området att lämna sina hem, skriver TT. På torsdagskvällen kom rapporter om nya attacker i Beirut och omkring 1,2 miljoner människor i Libanon ska vara på flykt på grund av konflikten mellan Israel och Hizbollah, rapporterar Dagens Nyheter.

Läkare utan gränser uppmanar på sin hemsida till »en omedelbar nedtrappning av fientligheterna för att förhindra ytterligare lidande, skador och förlust av liv« och har flera team på plats för att hjälpa de drabbade.

– Den här situationen har eskalerat väldigt fort. Vi har varit på plats sedan 2008 och oavsett var vi arbetar har vi en så kallad »emergency preparedness« och under det senaste året vet vi att det har funnits ett ökat hot mot Libanon, säger Mia Hejdenberg.

Läkare utan gränser arbetar sedan november 2023 på plats i norra och nordöstra Libanon samt i Beirut med sju primärvårdsenheter och en förlossningsklinik. Nu har organisationen utökat tillgängligheten till Mount Lebanon, där det största antalet internflyktingar finns, Bekaa och Tripoli. Organisationen erbjuder även psykologiskt stöd, både på härbärgen men också över telefon för de som behöver.

– Vi har också lyckats dela ut madrasser, filtar, mat och hygienartiklar. Vi utvärderar löpande behoven och ser också över om vi behöver stötta på sjukhusen.

I dagsläget är så inte fallet. Däremot ska en svensk läkare från Läkare utan gränser i dagarna åka till Libanon.

– Från Sverige är det bara hon än så länge som kommer att vara där.

Hur många läkare som finns på plats kan Mia Hejdenberg i dagsläget inte svara på. Teamen på plats är multinationella och fokuserar på sjukvårdsinsatserna – därefter kommer rapporterna om läget.

Brittiska Sky News rapporterade i onsdags om läkares situation i Libanon. Läkare i södra Libanon uppger i artikeln att de är rädda för sina liv efter de senaste dagarnas attacker. På ett av södra Libanons största sjukhus hade hälften av läkarna redan lämnat, den andra halvan hade flyttat in på sjukhuset där de bott de senaste tio dagarna. En läkare, Abdul Nasser, uppger att attackerna kommer allt närmare sjukhuset och att en landade precis utanför akutmottagningen. Trots det väljer han att stanna.

– Jag har aldrig lämnat förut, jag lämnade aldrig sjukhuset under de tidigare krigen, säger han till Sky News.

Flera medier rapporterar om sjukvårdspersonals utsatthet. Världshälsoorganisationen (WHO) uppgav på torsdagen att åtminstone 28 hälso- och sjukvårdsarbetare hade dött inom de senaste 24 timmarna. Det rapporterar The Washington Post. Därtill har Röda korset uppgett att fyra av organisationens sjukvårdare skadades i en israelisk attack när de försökte evakuera en skadad person, enligt TT på torsdagen. Under helgen som gick ska även 14 läkare ha dödats i attacker, enligt Libanons hälsodepartement, vilket Aftonbladet då rapporterade om.

Attackerna mot Libanon är inte det enda på agendan för Läkare utan gränser. På torsdagen skickade organisationen ut ett pressmeddelande om att kriget i Gaza måste ta slut. Kriget, som pågått i snart ett år, har lett till att 40 000 människor har dödats och 96 000 skadats. Dessutom har sjukvårdsinrättningar förstörts och endast 17 av 36 sjukhus fungerar – men bara delvis, enligt Läkare utan gränser.

Läs även:
Läkare utan gränsers personal tvingades fly från sjukhus i Gaza