Det var i slutet av september som Rwandas hälsomyndighet meddelade att man upptäckt ett utbrott av marburgvirus i landet, och nyhetsbyrån AFP rapporterar att ett tiotal personer hittills avlidit i sjukdomen.

I dag på morgonen (fredag) beslutade regeringen i ett extrainsatt möte att klassa viruset som samhällsfarligt, efter en begäran från Folkhälsomyndigheten i går.

Nu gör utbrottet även att den medicinska fakulteten, Sahlgrenska akademin, vid Göteborgs universitet väljer att kalla hem läkarstudenter som är i Rwanda för att göra sitt examensarbete, vilket Göteborgs-Posten var först att rapportera om.

Studenterna ska, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs universitet, inte ha befunnit sig i huvudstaden Kigali, där viruset först konstaterades, utan på landsbygden.

Annelie Tobin, kanslichef på den medicinska fakulteten, säger att det handlar om en ren säkerhetsåtgärd.

– Studenterna väntas hem nu i helgen och vi har inget som tyder på att de varit i fara eller att de mår dåligt, säger Annelie Tobin i uttalandet.

Nyligen var även fyra anställda på universitetet på besök i Rwanda, vilket har gjort att universitetet informerat regionens smittskyddsläkare.

Dessutom skjuts nu alla resor till och från Rwanda upp, bland annat berörs en rwandisk doktorand som var på väg till Göteborg.

Flera lärosäten och sjukhus har eller haft projektsamarbeten med hälso- och sjukvården i Rwanda de senaste åren, bland annat Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Läs mer:
Regeringen: Marburgviruset ska klassas som samhällsfarligt